Заемът за НЕК е бил необходим: Разплащането с „американските“ централи повишило значително инвестиционния рейтинг на България

Заемът за НЕК е бил необходим: Разплащането с „американските“ централи повишило значително инвестиционния рейтинг на България
Иван Иванов / БГНЕС
A A+ A++ A

Заемът за НЕК, с който бяха платени стари задължения към "американските" централи, е бил необходим, защото така е изчистена вътрешнофирмената задлъжнялост в сектора. Това заяви в интервю по БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

По неговите думи това е добър сигнал за инвеститорите. "Повиши се значително рейтингът на България като място за инвестиции", коментира Иванов.

Председателят на КЕВР не скри резервите си към сключените договорите с двете „американски“ централи в Маришкия басейн - КонтурГлобал ТЕЦ Марица Изток 3 и ТЕЦ AES Гълъбово. Трябвало е да има "по-професионална" защита на интересите на България при сключването на тези договори, призна той. В договорите е предвидена например ескалация на цената, което влияе върху цената за крайния потребител и това налага на енергийния регулатор да търси начини за компенсация. Цената на електроенергията от двете централи влиза в добавката "Задължения към обществото".

В същото време обаче Иванов посочи, че сключването на тези договори е било необходимо преди 15 години, защото в страната е имало много предприятия, които са потребявали големи количества електроенергия и е била нужно бързо преустройство на Маришкия басейн.

Иван Иванов беше категоричен, че КЕВР ще вземе "справедливо решение" за цената на тока от новия регулаторен период (1 юли 2016 г. - 30 юни 2017 г.). Той посочи, че експертите на регулатора търсят балансирано решение, което да позволи на енергийните дружества да извършват дейността си, но и гражданите да не бъдат ощетени.



#цената на тока

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници