Дончев: Газовата инфраструктура засилва стратегическата тежест на България

Дончев: Газовата инфраструктура засилва стратегическата тежест на България
БГНЕС
A A+ A++ A

При наличие на толкова различни източници, имаме всички основания да смятаме, че в България може да бъде изграден газов разпределителен център. Това каза по БНТ вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

Това, което тече като вид алтернатива, не искам да кажа продължение, на спрения Южен поток, е вариантът за прокарване на тръба през Черно море, каза той. Според Дончев газовата инфраструктура, особено тази, свързана с транзита, не е въпрос само на икономически ползи. „Това увеличава изключително стратегическата тежест на една държава. Тя става по-ценен, по-важен партньор. Това е вид гаранция, защото газовата инфраструктура не е само тръби. За да имаме подобно съоръжение – като газово разпределителен център, освен тръбите и достатъчно количество газ, това означава, че трябва да имаме силни институции, силен пазар, добри закони. Защото едно такова съоръжение не се изгражда с български инвестиции, то се работи с чуждестранни партньори – за тях са необходими гаранции, че търговията тук ще се извършва по най-високите европейски стандарти. Това е вид стимул за стимулация на целия енергиен сектор”, коментира вицепремиерът.

Дончев подчерта, че една държава, която играе подобна роля, е много по -силна – и в региона, и в ЕС. „Когато говорим за газовия хъб, за разлика от всички предишни опити, тук нещата се опитваме да ги направим, простичко казано, както трябва – обща работна група на българското правителство, български експерти в газовия сектор заедно с ЕК”, каза той.

„Опитваме се и от юридическа, и от икономическа, и от техническа гледна точка всички възможни измерения на газовия разпределителен център да бъдат направени така, че да бъдат избегнати каквито и да било бъдещи конфликти с европейското законодателство”, уточни вицепремиерът. Според него няма как опитите за абсолютна енергийна независимост и сигурност, които полага българското правителство, да радва всички.

За да се развива икономиката, трябва да има производство, посочи вицепремиерът. Имаме напредък, имаме дял на производството близо 1/3 от БВП. Този дял трябва да се съхрани, дори да се увеличи. Важно е българската икономика да мигрира към индустрии с много по-висока добавена стойност, каза още той.

#Дончев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници