Екс началника на митница "Свиленград" е обвинен във взимане на подкупи

Екс началника на митница "Свиленград" е обвинен във взимане на подкупи
A A+ A++ A

Бившият началник на Митница "Свиленград" Тодор Караиванов отива на съд по обвинение, че е искал подкупи от транспортни фирми.  По случая работеше специализирано звено “Антикорупция“ при Софийската градска прокуратура, но делото ще бъде гледано в Хасковския окръжен съд.

Три сигнала за продажба на отговорите на матурите са получени до момента в МВР. Сигналите са от различни места в страната и по тях вече се работи, съобщиха пред "Хоризонт" източници от полицията.

Караиванов беше задържан показно в края на януари. Прекара известно време в ареста, а след това излезе на свобода срещу парична гаранция от 5 хиляди лева. Той отива на съд заради системно получаване на пари в различни валути или както е записано в обвинителният акт -  9 пъти е поискал и приел подкупи за около 10 хиляди лева от представители на транспортни и спедиторски фирми, за да могат техните камиони да минават митницата без щателна проверка, на каквото неправомерно били подлагани.

Събрани са доказателства за конкретни фирми, заложени като сигнал в Програмата за граничен митнически контрол на пътните превозни средства, което означавало детайлна митническа проверка винаги, когато камион на тази фирма преминава през митническият пункт. Така освен проверката продължавала с часове, носела на превозвачите разходи за разтоварване и натоварване на стоките.

След среща с Караиванов било договорено срещу сума, варираща от 50 евро до 200 лева на камион, проверките да бъдат силно смекчени. При разследването са разпитани 55 свидетели, седем вещи лица са изготвили експертизите, използвани са СРС-та, съобщават от специализираната прокуратурата  "Антикорупция". Предстои Окръжният съд в Хасково да насрочи делото за разглеждане по същество.


#началник #митница #Свиленград #съд #подкуп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници