Британският генерал: НАТО рискува ядрена война с Русия до година, ако не стъпи по-здраво в Прибалтика

Британският генерал: НАТО рискува ядрена война с Русия до година, ако не стъпи по-здраво в Прибалтика
БГНЕС
A A+ A++ A

НАТО рискува ядрена война с Русия до една година ако не увеличи отбранителните си способности в прибалтийските страни, заяви британският генерал сър Ричард Ширеф, бивш заместник- върховен главнокомандващ обединените сили на НАТО в Европа (2011-2014 г.), цитиран от в. „Индипендънт“.

Според него нападение срещу Естония, Латвия и Литва, които всичките са членове на Северноатлантическия пакт, е сериозна опасност и Западът трябва да действа сега, за да бъде избегната „потенциална катастрофа“. Генералът от запаса е автор на книгата „2017: Война с Русия“ и каза пред предаване на Би Би Си, че събитията, които е описал в нея, са „напълно възможни“. Според неговите думи „Смразяващият факт е, че поради обвързаността на руското ядрено мислене и способности с всеки аспект от техните отбранителни способности, това ще бъде ядрена война“.

“Трябва да съдим за президента Путин по делата, а не по думите му”, допълва генералът. „Той нахлу в Грузия, нахлу в Крим, нахлу в Украйна. В период на напрежение една атака срещу прибалтийските страни... е напълно възможна.“

В съответствие с чл. 5 от договора за основаването на НАТО членовете на алианса трябва да защитят всяка от страните-членки ако бъде атакувана. Според преценката на ген. Ширеф Путин може да бъде подтикнат към интервенция в Прибалтика от „усещането“ на слабост в НАТО, и предрича, че както с Крим, руският президент ще представи действията си като акт на отбрана за защита на големите рускоговорещи малцинства в тези страни.

НАТО вече предприе стъпки към засилване на отбраната на прибалтийските страни, но ген. Ширеф казва, че е необходимо „повдигане на летвата високо, за да бъде казано на всеки агресор, че не си струва да рискува“. „Бих оспорил, че в момента летвата е достатъчно високо“, допълни той.

#НАТО #Прибалтика #ядрена война с Русия #Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници