Турският парламент не одобри законопроекта за отнемане на депутатския имунитет

Турският парламент не одобри законопроекта за отнемане на депутатския имунитет
БГНЕС
A A+ A++ A

Законопроектът за отнемане на депутатския имунитет не беше одобрен от парламента на Турция. За да бъде прието предложението, то трябваше да бъде подкрепено от най-малко 367 депутати. "За" гласуваха обаче 348 парламентаристи, предаде кореспондентът на БНР в Турция Нахиде Дениз. На 20 май предстои второ гласуване на текстовете. Ако на втория тур гласовете "за" останат под 330, президентът Реджеп Таип Ердоган би могъл да свика референдум или да иска ново гласуване.

Очакванията бяха, че още на първия тур ще се получат най-малко 356 гласа. Гласуването бе тайно. Управляващата Партия на справедливостта и развитието има 316 депутати. Опозиционната Партия на националистическото действие, която има 40 депутати, беше дала сигнал, че ще подкрепи закопроекта, но се счита, че някои, включително и в управляващата партия, са гласували против.

Законопроектът всъщност има статут на поправка на турската конституция. Макар че засяга всички партии, той е насочен най-вече срещу прокюрдската демократична Партия на народите. При положение, че се приеме, най-малко 50-60 прокюрдски депутати ще бъдат подведени под отговорност. Подозира се, че прокюрдската партия подкрепя нелегалната Кюрдска работническа партия ПКК, която води война срещу турската държава. Но евентуално задържане на кюрдските депутати може да доведе до хаос, дори до гражданска война, прогнозират наблюдатели.

В същото време се счита, че законопроектът за отмяна на имунитета всъщност има за цел да предизвика промяна в конституцията, с което да разчисти пътя към президентско управление на Ердоган. Вероятно именно поради този факт, много депутати са против.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници