Скопие: Гърция държи 25 000 мигранти до границата ни, никой няма да мине!

Скопие: Гърция държи 25 000 мигранти до границата ни, никой няма да мине!
Никола Попоски / БГНЕС
A A+ A++ A

В момента на нашата граница има 25 000 мигранти. Това е половината от общия брой на мигрантите, които се намират на територията на Гърция. Масовото прекосяване на границата приключи. Това каза македонският министър на външните работи Никола Попоски в интервю за австрийския вестник "Дер Щандарт".

Попоски пояснява, че все още има "доброволци", които убеждават мигрантите да стоят близо до границата и им дават лъжливи надежди, че може да преминат границата. "Това са много по-малко бежанци в сравнение с предишния период, не само защото Турция ги задържа при себе си, а защото ние затворихме границата. И това беше сигнал за много хора, че повече не може да продължават пътят си към Европа. Не очаквам генерална промяна на бежанската политика на Турция", казва още Попоски.

На въпроса какво ще стане, ако Турция отново разреши на бежанците да продължат пътят си към Гърция, македонският министър казва следното: Това може да се случи, но няма да има повече масово прекосяване на границата от Гърция към Германия. Това нещо приключи! Според него "много е важно хората, които се намират недалеч от македонската граница, да бъдат прехвърлени към вътрешността на страната в приемните центрове".

Попоски предупреждава, че положението се усложнява и има прояви на насилие, включително и срещу полицията. "Всеки ден има между 150 и 300 опита за прекосяване на границата. Някога има опити и за прерязване на оградата. Повече от половината от случаите се предотвратяват... но, все пак не става въпрос за херметично затворена граница...Много малко от тях успяват да се доберат до Сърбия. Но и днес има хора, които са пристигнали в Германия или Швеция", казва Никола Попоски и подчертава, че властите в Скопие досега са похарчили поне 30-40 млн. евро за справяне с бежанската криза.

 "Необходими са ни още войници, оборудване, харчим и доста средства за транспорт и извънреден труд...Благодарение на двустранните договори със Словения, Австрия, Унгария, Чехия и Хърватия отчасти покриваме разходите", пояснява дипломат №1 на Република Македония.

На въпроса "колко е важна Русия за Македония" Попоски казва следното: Около 90 на сто от нашия износ и внос е към ЕС. Русия е важна за целия ЕС, но ние с нея нямаме големи търговски отношения. Ние винаги сме твърдели, че искаме да се присъединим към НАТО и ЕС". По отношение на амнистията, която обяви македонският президент Георги Иванов, външният министър казва, че "държавният глава чувствал като свой дълг да направи нещо, но амнистията има отрицателни последствия и по-специално в чужбина. Но пътят към ада обикновено е изпълнен с добри намерения", казва в заключение Попоски.

#Попоски #мигранти #Гърция #Македония #Турция #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници