19 души загинаха при трети самоубийствен атентат в Багдад, така жертвите само днес достигнаха 63

19 души загинаха при трети самоубийствен атентат в Багдад, така жертвите само днес достигнаха 63
БГНЕС
A A+ A++ A

Деветнадесет души загинаха и 15 бяха ранени при самоубийствен атентат с кола бомба в шиитския квартал на Багдад Садр сити днес, предаде Ройтерс, като се позова на полицейски и медицински източници в иракската столица.

Нападението било извършено на оживен пазар. До момента никой не е поел отговорност за атаката, но тя носи почерка на сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава" (ИД)
С това общият брой на убитите при нападения в Багдад днес достигна 63.

Най-малко 44 души бяха убити и над 90 - ранени, при две атаки в иракската столица по-рано през деня. ИД пое отговорност за тези нападения.

38 човека загинаха и повече от 70 бяха ранени при самоубийствено нападение на пазар в северния квартал Аш Шааб, който е населен преобладаващо с шиити. Според първоначалното разследване атаката е била извършена от жена.

Шест души бяха убити и 21 - ранени, при експлозия на кола бомба в южния квартал Ар Рашид, който е със смесено население.

"Ислямска държава" пое отговорност за поредицата атаки във и около Багдад миналата седмица, при които бяха убити 100 души.

Тази най-смъртоносна вълна от насилие в иракската столица от началото на годината предизвика недоволството на местното население, според което правителството на премиера Хайдер ал Абади не е гарантирало неговата сигурност.

През последните месеци ИД загуби част от територията в Ирак, която завзе при светкавична офанзива през 2014 година. Атаките през последните дни обаче показват, че групировката остава способна да извършва зрелищни нападения в страната, включително в сърцето на столицата. Според представители на иракските власти ИД се опитва да отклони вниманието от своите загуби на бойното поле.

#Багдад #самоубийствен атентат #загинали #ранени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници