Във Франция започна ключова седмица за протестите срещу трудовата реформа

Във Франция започна ключова седмица за протестите срещу трудовата реформа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Шофьори на камиони блокираха пътища в цяла Франция като част от масовите протести и демонстрации срещу промените в Кодекса на труда, планирани за тази седмица.

Според медиите седмицата е решаваща за протестното движение, което напоследък сякаш позагуби инерция след продължилите седмици наред демонстрации, понякога завършвали със сблъсъци с органите на реда, припомня "Ройтерс".

Президентът Франсоа Оланд заяви, че няма да отстъпи и да отмени ключовите реформи, които улесняват наемането, но и освобождаването на персонал. Държавният глава предупреди, че полицията няма да толерира насилието.

Година преди президентските избори във Франция рейтингът на Оланд продължава да пада.

В общия случай шофьорите на камиони са наемници, а не собственици и превозните средства, които управляват, не са лично техни. Въпреки това те успяха да затруднят или напълно да блокират трафика в северните и западните райони, особено в Бордо, където попречиха за доставките на голям разпределителен център за супермаркетите и на депо за гориво.

За по-късно пред деня са насрочени улични демонстрации в Париж и други големи градове. Към протестите ще се включат и служителите на железниците. Очакват се сериозни закъснения на влаковете, които могат да продължат до петък.

Крайнолевите синдикати призовават за стачки в железниците, по летищата и на доковете, както и за улични демонстрации във вторник и четвъртък. По данни на полицията през миналата седмица броят на протестиращите е намалял до няколко десетки хиляди при няколко стотици хиляди по-рано.

Правителството вече направи компромиси с някои от предложените първоначално реформи в Кодекса на труда, но миналата седмица реши да заобиколи парламента и да прокара промените само с указ. Това предизвика широко недоволство, включително сред редиците на управляващата социалистическа партия.

Някои от промените позволяват на работодателите да не спазват строгото национално законодателство и да договарят по-гъвкави форми на заплащане и продължителност на трудовата седмица. Според критиците реформите поставят в риск правата на работниците.

Според шофьорите на камиони техните работодатели ще са сред първите, които ще се възползват от новото законодателство и ще намалят надниците им за извънреден труд.

 

#Франция #протести #Труд #реформи #Франсоа Оланд #рейтинг #шофьори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници