В Иран арестуваха 8 души за "неислямски" снимки

В Иран арестуваха 8 души за "неислямски" снимки
A A+ A++ A

Осем души бяха арестувани в Иран заради участие в „неислямски” онлайн фотографски мрежи. Най-вече се визира приложението „Инстаграм” като властите са се прицелили в жени-модели, които биват снимани без шала хиджаб, който е задължителен за жените от Ислямската революция в страната през 1979г. насам.

Специалното звено за киберпрестъпления в продължение на 2 години планира операцията „Spider II”. В рамките на разследването са идентифицирани 170 потребители в „Инстаграм” – 59 фотографи и гримьори, 58 модели, 51 притежатели на модни салони и дизайнери, както и две активни институции.

Около 20% от иранския поток в „Интаграм” се ръководи от модните среди, които „създават и разпространяват неморални и неислямски култура и промскюитет”, гласи информацията от властите. Освен осемте ареста са отворени и криминални разследвания срещу още 21 души. Излъчените по държавната телевизия подробности за операцията са били последвани от признания на бивш модел, която разказа как е изкарвала пари от снимките си в популярното приложение. По думите на жената, успешните модели изкарват 100 милиона риала (3330 долара) месечно. „Инстаграм” е изключително популярен в Иран, тъй като други социални мрежи и услуги като „Фейсбук”, „Туитър” и „YouTube” продължават да са блокирани от властите.

 

#Иран #ислям #снимки #онлайн #модели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници