САЩ, Южна Корея и Япония започват първо съвместно учение

САЩ, Южна Корея и Япония започват първо съвместно учение
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Военноморските сили на САЩ, Южна Корея и Япония ще проведат през това лято първите тристранни учения по противоракетна отбрана (ПРО), съобщава ТАСС, като се позовава на южнокорейското издание „Асахи“. Съгласно коментара на редкацията на вестника военните маневри „ще означават фактическо включване на Южна Корея към японско-американската система на ПРО в Азия, което ще предизвика протести от страна на Китай“.

Тристранните учения ще бъдат организирани в рамките на военноморските маневри Rimpac, които САЩ редовно провеждат на Хаваите със своите съюзници. В хода на ученията ще вземат участие бойни кораби на трите страни, оборудвани с компютъризираната многоцелева система за проследяване и ориентиране Aegis. Те ще отработят прихващане и унищожение на балистични ракети.

През февруари САЩ и Южна Корея се договориха да започнат официални консултации за възможно разполагане на американска система за прихващане на балистични ракети с малък и среден обсег THAAD. Официално тя е насочена към сдържане на ракетния потенциал на Северна Корея, но против нейното разполагане твърдо възразява Китай.

#Япония #САЩ #Южна Корея #военно учение #Китай #Хаваите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници