Баня Лука в очакване на сблъсъци! Над 2000 полицаи ще бдят за безредици на двата протеста в столицата на Република Сръбска

Баня Лука в очакване на сблъсъци! Над 2000 полицаи ще бдят за безредици на двата протеста в столицата на Република Сръбска
Хиляди полицаи са мобилизирани, за да осигурят реда в Баня Лука. / БГНЕС
A A+ A++ A

В центъра на столицата на Република Сръбска в Босна и Херцеговина Баня Лука от тази сутрин патрулират над 2000 полицаи. Те ще се опитат да предотвратят сблъсъци при провеждането на двата протеста в града днес.

Междувременно руското разузнаване предупреди за опасност от организирани отвън кървави сблъсъци в Баня Лука днес, когато ще се проведат демонстрации на поддръжниците на правителството и опозицията.От Москва предупреждават, че тази пролет Западът подготвя серия от бурни протести на Балканите - първо в Баня Лука, а след това в Скопие и Белград, съобщи сръбското издание Informer.rs.

Въпреки призивите на сръбския патриарх Ириней и на сръбския премиер Александър Вучич нито опозицията, нито симпатизантите на президента на Република Сръбска Милорад Додик се отказаха от протестите си днес. Патриархът призова проблемите да се решават чрез преговори, но от опозицията отвърнаха, че отказът от протест ще означава загуба на гражданските права.

Опозицията издигна лозунга "Да освободим Сръбска" и призовава хората да изразят недоволството си от сегашното политическо и икономическо състояние. Додик управлява страната от 2006-та година първо като премиер, а от 2010 година като президент на Република Сръбска. От опозицията обвиняват властите в Баня Лука в тежка корупция, нарушаване на гражданските права и ги сочат като основни виновници за високата безработица.

Двата протеста ще бъдат само на 2 км разстояние един от друг. Властите се опасяват, че е възможно в демонстрациите да се включат екстремисти от Сърбия, Хърватия и други части на Босна и Херцеговина. По тази причина бяха мобилизирани около 2000 полицаи. От общината забраниха всякакво движение на автомобили в централната част на Баня Лука. От 00.00 часа тази нощ до 20.00 часа тази вечер е забранена продажбата на алкохол, както и работата на ресторантите и други заведения. Тези мерки бяха одобрени от кмета Слободан Гавранович.

Единият протест се събира в парка „Младен Стоянович“, а другият - на площад Крайна. Според вътрешния министър на Република Сръбска Драган Лукач екстремистите, които ще дойдат от други места, ще предизвикат безредици и могат да насочат множеството към сградите на парламента и правителството. Федералният министър Драган Мектич обаче опроверга тези твърдения и обвини вътрешното министерство в Република Сръбска за опасността от сблъсъци, защото е разрешило едновременно да има два протеста.

Додик получи мощна подкрепа от Александър Вучич и от главата на Сръбската православна църква /СПЦ/ Ириней. Сръбският премиер разговаря освен с Додик и с един от лидерите на опозицията в Република Сръбска Младен Иванич. БГНЕС припомня, че през 2014 г. Иванич победи кандидата на Додик Желко Цвиянович на изборите за член на Председателството на Босна и Херцеговина. Додик обвинява опозицията в предателство, както и за всички проблеми. Той се съгласи да се откаже от протеста, както го призова патриарха, но от опозицията отхвърлиха това предложение и призоваха СПЦ, ако иска да участва в политиката, да създаде собствена партия.

#Баня Лука #протести #патриарх Ириней #Александър Вучич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници