Над 80% от сградите не са защитени от мълнии

Над 80% от сградите не са защитени от мълнии
A A+ A++ A

Над 80 процента от старите сгради в България не са защитени от мълнии. За това алармират експерти по мълниезащита, а държавата, оказва се, нито може да опровергае, нито да потвърди техните наблюдения. Това коментираха генерал Кирил Войнов и професионалния домоуправител Илия Джавгъров. Причината е, че отговорността за гръмоотводите е поверена на собствениците на сградите, а те често дори не знаят имат ли въобще гръмоотвод.

Последният пример за неспазване на задължителните мерки за безопасност е от Дряново, където този месец мълния изпепели покрива на жилищна кооперация. Хора от цялата страна превеждат пари в дарителската сметка за възстановяване на щетите и пак - трябват още хиляди левове. Живеещите в кооперацията разказват, че са имали гръмоотвод, но той вероятно е бил премахнат при ремонт преди години.

„Масова практика е сградите в България да бъдат без мълниезащита. В нашия бранш говорим за една цифра от порядъка на 65 000 - 70 000 сгради. Такива съоръжения са били монтирани, но когато покривът е протекъл, те са били премахнати, поставена е новата изолация и така сградата е оставена без мълниезащита", коментира експертът по мълниезащита инж. Христомир Иванов.

В писмен отговор до Нова телевизия от Регионалното министерство уточняват, че отговорността е на собствениците на сградите и на кметовете - да задължават собствениците да вземат мерки. Повсеместен ефект би трябвало да има и след задължителните технически обследвания и паспорти на сградите. Поради всеобщото безпаричие обаче, същото министерство на няколко пъти отлага сроковете - и на практика легитимира бавенето на иначе нужните мерки.

#сгради #България #мълнии #държава #гръмоотвод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?