Фронтекс: Броят на мигрантите в Гърция е намалял чувствително през април

Фронтекс: Броят на мигрантите в Гърция е намалял чувствително през април
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция през април, е намалял с 90 %, съобщи европейската агенция за защита на гранциите Фронтекс, цитирана от "Ройтерс". Според агенцията това е знак, че подписаното през март споразумение с Турция за връщане на нелегалните мигранти работи.

Според Фронтекс през април в Гърция през Турция са пристигнали 2700 мигранти, което е с 90% по-малко спрямо месец март. Повечето от тях са от Сирия, Ирак, Пакистан и Афганистан.

Съгласно договореностите между Брюксел и Анкара всички мигранти и бежанци, които стигат незаконно до Гърция, трябва да бъдат връщани в Турция – включително и сирийците.

В замяна ЕС ще приюти хиляди сирийски бежанци, които вече са се установили в Турция и ще отпусне на страната още средства. Брюксел обеща и премахване на визите за турски граждани и ускорени преговори за членство на Анкара в блока, но след оставката на турския премиер Ахмет Давутоглу тази възможност изглежда все по-малко вероятна.

Също през април по данни на Фронтекс в Италия са пристигнали 8370 души през много по-опасния маршрут от Африка. Най-много са мигрантите от Еритрея, Египет и Нигерия.

Според Фронтекс няма признаци, че мигрантите са се ориентирали към средиземноморския маршрут заради споразумението с Турция. 

 

 

 

 

 

 

 

 

#ФРОНТЕКС #Гърция #Турция #Италия #мигранти #Африка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници