Глобиха Лекарския съюз заради минималната цена за частен преглед

Глобиха Лекарския съюз заради минималната цена за частен преглед
Заради непозволената от закона практика КЗК наложи санкция от 80 000 лева на Лекарския съюз. Снимка: lekari.bg
A A+ A++ A

Българският лекарски съюз (БЛС) е нарушил закона, като е определил минимална цена за частен преглед, реши Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Заради непозволената от закона практика антимонополният орган е наложил санкция от 80 000 лева на Лекарския съюз.

Комисията е постановила още отмяна на решението на БЛС, с което бе въведена минимална цена за преглед на частно, предаде „Медиапул“.

На събора си през април миналата година БЛС реши да въведе минимална цена за частен преглед в размер на 10% от минималната работна заплата, която по онова време бе 240 лева.

Така на практика на всички лекари бе забранено да взимат по малко от 24 лева за преглед, когато пациентът идва на частно, а не по линия на НЗОК.

Иначе някои специалисти вземат по 15-20 лева за преглед на частно, но като цяло цените тръгват от около 30 лева за преглед и растат в зависимост от това колко е търсен даден специалист.

Това решение на събора бе критикувано от тогавашния здравен министър Стефан Константинов, който коментира, че не това е начинът за определяне на цени в една пазарна икономика.

КЗК се самосезира след медийни публикации по темата. В окончателното решение на антимонополния орган се посочва, че подобно поведение не би могло да се обоснове с гаранция за качеството на услугата или със сравнителен подход спрямо други саморегулиращи се професии.

„Приемането на минимална цена за частен лекарски преглед регулира ценовото поведение на членовете на БЛС и представлява пряко определяне на цени, което ограничава конкуренцията на пазара“, посочват от комисията.

КЗК постанови незабавно изпълнение на решението си.

#Българският лекарски съюз #БЛС #глоба #КЗК #Комисията за защита на конкуренцията #цена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници