БЛС: Личните данни на пациентите са застрашени, ако се влиза с QR код

БЛС: Личните данни на пациентите са застрашени, ако се влиза с QR код

canva 

A A+ A++ A

Няма гаранция за сигурността на личните данни на пациентите, ако достъпът до здравното им досие става чрез т.нар. сдвояване, посредством QR код. Отговорността е твърде голяма и има реална опасност от изтичане на чувствителна информация, предупреждават от Българския лекарски съюз.

"БЛС смята за неприемливо и крайно неуместно вменяването на допълнителни задължения на личните лекари, които са изцяло свързани с немедицинска дейност и по никакъв начин не са част от диагностично-лечебния процес", настояват от организацията.

Според лекарите съществуват различни, много по-сигурни и работещи варианти за проследяване и достъпване на данните за предоставените услуги на гражданите.

"От години различни сектори, боравейки с лични данни, използват сигурни кодове и двойна или тройна верификация и уведомяват гражданите за извършени услуги на тяхно име. Български лекарски съюз отказва да носи отговорност за изтичането на чувствителна информация и смята предложените промени в Наредба №Н-6 за функционирането на Националната здравноинформационна система, свързани с дейността на общопрактикуващите лекари, за необмислени и е против въвеждането им", завършват от БЛС.

#БЛС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници