Две трети от българите оценяват заплахата от радикализъм като голяма

Две трети от българите оценяват заплахата от радикализъм като голяма
БГНЕС
A A+ A++ A

80% от българите смятат, че заплахата от радикализъм за страната ни е голяма, а 35% - че е непосредствена. Това показват данните от изследване, посветено на отношението на българите към феномена радикализъм.

Проучването беше представено на кръглата маса „Новото лице на терора – мит и реалност“ от председателя на Софийския форум за сигурност доц. Йордан Божилов.Участниците в изследването посочват като основна заплаха пред България ислямския радикализъм. „Българите, до които се допитахме, отчитат, че етическите и религиозните малцинства са най-уязвими групи за радикални действия“, каза Божилов. Основният фактор за радикализацията е крайната религиозност. На второ място са социалните фактори, на трето – липсата на морални ценности и устои. Според изследването много голяма част от българите считат, че липсата на интеграция на малцинствените групи е сред основните фактори, които могат да доведат до тяхното отчуждение и по-натам – радикализация.

Йордан Божилов отбеляза, че радикализмът предшества тероризма, „защото всички терористи са радикализирани, но не всички радикали са терористи“. Важно е да се разпознават признаците на радикализма да се работи с уязвимите хора и групи, за да не се допусне той да доведе до терористични актове, допълни той. През 2015 г. у нас беше приета стратегия за превенция на тероризма и радикализма, но все още няма секторните политики. Радикализмът е процес и никой нито се ражда, нито става изведнъж радикал или терорист, каза Божилов. Той посочи, че в теорията се разделят няколко групи или видове радикализъм, които в своята същност имат едни и същи прояви. Това са: отношение към обществото и престъпления срещу закона.

„В България няма изследвания на самия феномен, на това кои са засегнатите групи и все още ние нямаме практически подходи как да се работи с всяка една потенциално застрашена група“, заяви Йордан Божилов.

#фактор #изследване #българи #заплаха #радикализъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници