Измамници разбиват Facebook профили и точат банкови сметки

Измамници разбиват Facebook профили и точат банкови сметки
A A+ A++ A

Измамници разбиват Facebook профили и точат банковите сметки на приятелите ви от ваше име.

Такъв е и случаят с Татяна Стоянова. Вместо да направи услуга, жената станала жертва на измама. Мислила, че праща данните от дебитната си карта на приятелката си Йоланта, без да подозира, че хакер е разбил профила й във Facebook и през цялото време е писал от нейно име.

Без въобще да се усъмни, Татяна изпратила номера на дебитната си карта. Измамникът поискал и другите данни. Така хакерите започнали да теглят пари от картата й. Заради многото опити за теглене на различни суми от банката блокирали картата и измамниците не успели да откраднат нищо.

От Сектора за борба с компютърни престъпления в ГДБОП обясниха, че опарените хора по тази схема са много.

„Измамниците могат да използват данните, които са откраднали от кредитната карта, за да заплатят определена стока или услуга, като впоследствие тази стока или услуга бива ползвана или се продава", обясни Явор Колев от отдел "Борба с компютърните престъпления" в ГДБОП.

По думите му обаче това са най-леките случаи. Организирани престъпни групи действали на територията на цял свят.

"Това е бизнес в Нигерия. От територията на няколко държави се случват различни действия. Да кажем, един извършител се занимава с кражбата на профили, от други IP адреси се води кореспонденция и се зарибяват хора от контактната листа, впоследствие парите чрез фирми за бързи преводи се превеждат в друга държава", обясни още Колев.

Вече има осъдени българи.

#Facebook #профил #сметки #ГДБОП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай