Анкара официално отказа да промени закона срещу тероризма, плаши Европа с лавина от мигранти

Анкара официално отказа да промени закона срещу тероризма, плаши Европа с лавина от мигранти
Турският министър на евроинтеграцията Волкан Бозкър / БГНЕС
A A+ A++ A

Споразумението между ЕС и Турция за ограничаване на миграционния поток към континента е изправено пред „много опасен момент”. Това заяви турският министър, отговарящ за евроинтеграцията Волкан Бозкър, цитиран от АФП, по време на пресконференция с председателя на европарламента Мартин Шулц.

По-рано стана ясно, че депутатите в законодателния орган на ЕС от миналата седмица са прекратили дискусията за одобряването на безвизов режим за турски граждани, пътуващи в Европа. Премахването на визите беше едно от условията, с които южната ни съседка се съгласи да приема обратно нелегалните мигранти, опитващи се да влязат в ЕС през гръцките острови в Егейско море.

Миналата седмица Европейската комисия одобри въвеждането на безвизов режим за Турция в края на юни. Мярката обаче трябва да бъде одобрена от евродепутатите. Отговорната комисия, оглавявана от самия Шулц, е прекратила обсъжданията на въпроса, докато южната ни съседка не изпълни всичките 72 изисквания за свободно пътуване в Шенгенската зона. Сред тях е промяната на антитерористичното законодателство, което Анкара категорично отказва да инициира.

Същевременно Турция заплашва, че ако не получи безвизов режим ще прекрати изпълнението на миграционното споразумение, което доведе до затварянето на балканския маршрут и ограничи броя на влизащите в ЕС.

По-рано днес Бурхан Кузу, старши съветник на президента Реджеп Ердоган и член на управляващата партия в Турция заяви, че ако Европейският парламент направи „грешно решение” при разглеждането на визовия режим за страната, Турция ще пусне бежанците в Европа. След като миналата седмица президентът Ердоган отказа искането на ЕС за промени в антитерористичната си политика, сделката започна да изглежда несигурна.

„Ако вземат грешно решение, пращаме бежанците”, заяви Кузу в „Туитър” профила си. В интервю по телефона с „Блумбърг” той добавя: „Ако вратите на Турция се отворят, Европа ще страда”.

„Всички споразумения постигнати досега, основани на доверие, добра воля, поемане на отговорности и също на политически рискове, са изправени пред опасен момент”, заяви и Бозкир.

„Това не е математически проблем. Това е политически проблем… Нашата интерпретация е, че сме изпълнили очакванията достатъчно добре”, заяви Бозкир, визирайки неизпълнените от Турция 5 условия.

„Промените в антитерористичните закони е напълно невъзможна. Освен това, според нас нашия закон отговаря на европейските стандарти”, допълни турския министър, който подчерта и несългасието на Ердоган с такива мерки.

Вчера Ердоган заяви, че очаква приемане на безвизовия режим най-късно до октомври.

#мигранти #споразумение между ЕС и Турция #безвизов режим #Волкан Бозкър #Бурхан Кузу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници