Иран си иска от САЩ 2 млрд. долара замразени авоари, започва съдебна битка за възстановяването им

Иран си иска от САЩ 2 млрд. долара замразени авоари, започва съдебна битка за възстановяването им
БГНЕС
A A+ A++ A

Иран се подготвя да предприеме международни правни действия за възстановяване на 2 млрд. долара замразени ирански авоари, които американски съд нареди да бъдат използвани за изплащане компенсации на американци, станали жертва на терористични атаки, заяви президентът Хасан Рухани, съобщава АФП.

По неговите думи случаят с тези 2 млрд. долара скоро щял да бъде в Международния съд.“Няма да позволим на САЩ да глътнат тези пари толкова лесно“, подчерта президентът пред няколко хиляди души в южния град Керман.

Американският върховен съд реши на 20 април, че Иран трябва да предаде близо 2 млрд. долара замразени активи на централната си банка на оцелели и роднини на убитите при нападения, в чието организиране е обвинен Техеран. Сред атаките са бомбените атентати срещу казарми на американските морски пехотинци в Бейрут през 1983 г. и взривовете в кулите Хобар в Саудитсдка Арабия през 1996 г. Решението на върховния съд на САЩ касае около 1000 американци.

Решението беше взето въпреки надеждите за подобряване отношенята между техеран и Вашингтон след постигането на ядрената сделка през юли между Иран и големи сили, водени от САЩ. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изрази готовност да помогне за намиране решение на спора, но само при условия, че и двете страни отправят към него искане за това.

#Иран #Международен съд #САЩ #тероризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници