Индустриалното производство отчете 3% годишен ръст през март

Индустриалното производство отчете 3% годишен ръст през март
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Промишленото производство се свива с 0.5% през март спрямо февруари, но е с 3 на сто над равнището си през март 2015 г., съобщи Националният статистически институт.

По-значителен месечен спад НСИ отчита в производството на тютюневи изделия - с 16.0%, производството на химични продукти - с 12.2%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 5.5%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.0%.

Ръст има в производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 4.5%, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.0%, производството на мебели - с 2.6%, производството на облекло - с 2.0%.

Спрямо година по-рано растежът в добивната промишленост е със 7.1%, а в преработващата промишленост - с 5.5%, докато енергетиката бележи спад от 5 на сто.

По-значително увеличение в преработващата промишленост за година се наблюдава при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 38.8%, производството на изделия от каучук и пластмаси - със 17.1%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 14.8%, производството на мебели - с 13.7%.


Намаление е отчетено при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 23.1%, производството на тютюневи изделия - с 22.4%, производството на основни метали - с 8.9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 5.1%.

#Национален статистически институт #НСИ #промишлено производство #продукти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници