Франсоа Оланд е новият президент на Франция

Франсоа Оланд е новият президент на Франция
Вие сте вече движение, което се надига навсякъде в Европа и може би в света, за да донесе нашите ценности, нашите стремежи и изисквания за промяна. Мерси, мерси, мерси, каза новият президент пред екзалтираните си избиратели. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Социалистът Франсоа Оланд е новият президент на Франция сочи преброяването на повече от 90% от протоколите, според което победителят води с 51,56% срещу 48,44% за действащия президент Никола Саркози.

„Мерси, мерси!“, извика Франсоа Оланд пред десетките хиляди симпатизанти, дошли на площада на Бастилията, за да отпразнуват победата, предадоха АФП и БГНЕС.

На същия площад преди 31 години и първият социалистически президент на Франция Франсоа Митеран отпразнува победата си.

От парижката аерогара „Бурже“, където кацна самолетът „Фалкон“ с Франсоа Оланд и придружаващите го, президентът се качи на кола, която се отправи към историческия парижки площад, обкръжена от многобройна мотоциклетна охрана и множество телевизионни оператори.

„Вие сте много повече от народ, който иска да промени, вие сте вече движение, което се надига навсякъде в Европа и може би в света, за да донесе нашите ценности, нашите стремежи и изисквания за промяна. Мерси, мерси, мерси“, говори превъзбудено Франсоа Оланд.

От своя страна загубилият Никола Саркози призова своята партия да бъде единна през юни.

„Не се разделяйте, останете единни. Трябва да вземем битката на парламентарните избори. Тя може да бъде спечелена! Резултатът, който получихме, е достоен. Но аз няма да бъда водеща фигура на предстоящата кампания“, настоя той.

„Аз съм такъв, какъвто ме виждате. В мен няма нищо изкуствено, нямам нужда да си слагам маска. Аз съм такъв, какъвто съм – обикновен, директен, свободен“, говореше Франсоа Оланд по време на предизборната си кампания.

Социалистът е син на лекар от крайната десница и на работничка от левицата. Обещава нормално президентство и изтъква, че Франция е уморена от прекомерната енергия на Никола Саркози и от неговото „постоянно показване“.

„Той се промени. Сякаш с течение на дните се наместваше в костюма на президент. Той е напълно готов да изпълнява тази функция“, изтъкна приятелката на социалиста и нов президент Валери Трирвильор.

Мандатът на Никола Саркози завършва противоречиво, както и започна.

Преди 5 години беше заклеймена неговата зависимост от могъщите и от парите. Още вечерта след изборната победа той се озова във „Фуке“, луксозно заведение на бул. Шан-з-Елизе“, където отпразнува триумфа.

Няколко дни по-късно французите научиха от медиите за негов круиз край бреговете на Малта на яхтата на един от приятелите му, индустриалеца Венсан Болоре.

Никола Саркози е първият френски президент, който се разведе по време на мандата си. Беше и първият, който се ожени и стана баща, докато е държавен глава - през 2008 г. за Карла Бруни, която му роди дъщеричката Джулия след тримата му синове.

Въпреки извиненията по време на кампанията Никола Саркози изпита огромно затруднение да се отърси от образа на „президент на богаташите“, като това впечатление се засили с първите му решения в икономическата политика няколко месеца преди избухването на финансовата криза през 2008 г.

Той обаче смята за свой коз факта, че кризата обхвана цяла Европа. Според него решенията му са били правилни, тъй като защитават французите от финансовата буря. Освен това, верен на своя политически инстинкт, Никола Саркози смята, че е направил добър избор, изпращайки френската армия в Либия и Кот д'Ивоар.

„Президент в условия на криза“, казват за него привържениците му, но също така президент на един неприятен провал.

Той трябваше да възроди френската политика, да реформира напълно затънала в тежки проблеми страна.

В България Саркози ще бъде запомнен най-вече с това, че като президент на Франция той изигра решаваща роля за освобождаването на българските медици, прекарали осем години в либийски затвор.

Те бяха освободени на 24 юли 2007 г. и се завърнаха в България с френския президентски самолет заедно с бившата му съпруга Сесилия.

#Франция #избори #президентски избори #балотаж #Франсоа Оланд #Никола Саркози

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници