Крайнолеви и крайнодесни жънат успехи на изборите в Гърция

Крайнолеви и крайнодесни жънат успехи на изборите в Гърция
Предсрочните избори в Гърция са белязани от загубата на доверие на избирателите в двете главни партии – консервативната „Нова демокрация" и социалистическата ПАСОК. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Крайнолявите и крайнодесните формации постигнаха неочаквано силно представяне на парламентарните избори в Гърция в неделя, според прогнозните резултати.

Задлъжнялата Гърция проведе избори на 6 май, за да замени служебното правителство, което управлява страната от ноември 2011 г.

Консервативната „Нова демокрация", която беше в опозиция от настъпването на кризата през 2009 г., излиза на първо място, но само с около 22% от гласовете, предаде Дневник.

В същото време социалистическата партия ПАСОК, която управляваше до ноември 2011 г. едва остана на второ място с около 15%.

Изненада е представянето на „Радикалната лява коалиция", която не приема спасителния пакет за Гърция и иска да спре плащането на кредитите. Тя по всяка вероятност печели трето място с 14.3% от гласовете.

Комбинираният резултат на "Нова демокрация" и ПАСОК обаче не достига за сформиране на управляваща коалиция и те ще имат нужда от трета партия, която да подкрепи спасителния пакет.

Сформираната само преди месец антигерманска популистка партия "Независими гърци" на Панос Каменос печели 10.08 от вота, комунистите от ККЕ взимат 8.23%, а "Демократична левица" 5.76 на сто, предаде Дневник.

В същото време крайнодесните от Народен съюз "Златна зора" получават изненадващите 6.2%.

Гръцката неонацистка партия „Златна зора” влиза в парламента за първи път след близо 40 години, показва екзит-пол след приключването на гласуването на изборите, които може да променят хода на реформите в страната, предаде АФП.


Партията ще спечели между шест и осем места в парламента, благодарение на опасенията около растящата имиграция и престъпност, осигурявайки си комфортна подкрепа над 3-процентната граница за влизане в законодателния орган.

До понеделник ще продължи преброяването на гласовете, които ще определят бъдещето на Гърция. След това гръцките политици ще имат време до 17 май да съставят правителство или да назначат втори тур на изборите.

През последните три десетилетия гръцката политическа сцена бе доминирана от партиите ПАСОК и "Нова демокрация". Те подкрепят спасителния пакет на международните кредитори за Гърция. Изборите ще покажат дали двете партии ще могат да сформират управляваща коалиция, която да продължи да се придържа към уговорените условия.

Лидерът на социалистите от ПАСОК Евганелос Венизелос гласува в Солун и изрази надежда хората да решат с "историческа отговорност, спокойство и здрав разум" посоката, в която ще поеме държавата.

Лидерът на "Нова демокрация" Антонис Самарас гласува в родния си град  Пилос и заяви: "Днес гръцкия народ гласува за бъдещето на децата си. Те гласуват за стабилност, развитие, сигурност и справедливост."

Заради икономическата криза, вдигнала нивата на безработица и престъпността, популярност добиха крайнодесни и крайнолеви партии. Всички те се противопоставят на спасителния пакет, договорен с международните кредитори и отказват да плащат заемите.

#Гърция #ПАСОК #Нова демокрация #парламентарни избори #Златна зора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници