1,6 млрд. евро инвестиции за 2011 г. прогнозира Борислав Стефанов

1,6 млрд. евро инвестиции за 2011 г. прогнозира Борислав Стефанов
Чуждите инвестиции през миналата година са над 1 млрд. евро, категоричен е Борислав Стефанов
A A+ A++ A

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов прогнозира, че според окончателните данни чуждестранните инвестиции в България през 2011 г. ще са около 1,6 млрд. евро.

„Чуждите инвестиции през миналата година са над 1 млрд. евро. Предполагам, че за 2011 г. ще бъде подобна на 2010 г., като окончателни цифри, т.е. някъде около 1,6 млрд. евро," заяви Борислав Стефанов пред БНР.

Той посочи, че през последните години инвестициите в България са се увеличили значително, но сумата на китайските инвестиции в момента е много малка, и има разминаване между официалната статистика на БНБ и тази на китайските източници.

„Китайските инвестиции у нас по данни на Българската агенция за инвестиции от 1996 г. до 2011 г. са малко под 60 млн. евро. По китайските данни тази сума е над 600 млн. евро. Разликата може да се обясни с това, че, когато банките съставят платежния баланс, там се гледат трансакциите между фирмите в България с чуждестранно участие и фирмите-майки," обясни Борислав Стефанов.

По повод на предстоящото посещение на премиера на Катар и за това какво да очаква България от него, Борислав Стефанов заяви, че има различни проекти, които се обсъждат.

„Сложно е да се говори предварително. Да инвестираш в завод отнема много време и не е като да отидеш в магазина и да си купиш автомобил. Който и да е проект изисква финансови модели, изисква различни преговори и време," обясни Борислав Стефанов.

#Българска агенция за инвестиции #Борислав Стефанов #инвестиции #чуждестранни инвестиции #Катар #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници