Оланд, Саркози и 30% от французите вече гласуваха за президент

Оланд, Саркози и 30% от французите вече гласуваха за президент
След като гласува, Карла Бруни-Саркози (на преден план) трябваше да се върне, защото забравила да вземе личната си карта. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Двамата кандидати за президент на Франция – Франсоа Оланд и Никола Саркози, вече пуснаха своя вот на балотажа в неделя.

Фаворитът от социалистическата партия Франсоа Оланд гласува в град Тюл, департамент Корез, Централна Франция, а действащият държавен глава Никола Саркози, придружен от съпругата си Карла Бруни-Саркози, пусна своята бюлетина в секция в 16-ти район на Париж, предава БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Облечен в сив костюм, бяла риза и тъмно синя вратовръзка, Франсоа Оланд гласува в избирателната секция в зала Мари-Лоран, след което поздрави и прегърна редица свои привърженици.

Той отдели много време, за да поздрави струпалите си хора край бариерите, докато пред избирателната секция го очакваха множество журналисти.

След като гласува, Франсоа Оланд каза, че е в настроение за гласуване и призова много хора отидат да гласуват „като него".

„На първо място денят ще бъде дълъг, не зная дали ще бъде хубав ден, това ще решат французите. За част от тях това със сигурност ще бъде хубав ден, за други - не," допълни кандидатът на социалистите.

Франсоа Оланд, който е депутат от селския департамент Корез, беше придружен от приятелката си Валери Трирвильор.

Той ще обиколи и останалите избирателни секции в града, на който беше кмет, след това и тези в кантона.

„Какъвто и да е резултатът от изборите, кандидатът на социалистите ще направи изявление малко след 20:00 часа местно време (18:00 часа по Гринуич) от площада на Катедралата в Тюл," съобщи предизборният му щаб.

След това той ще замине за Париж. Ако победи, Оланд ще отиде на площад „Бастилията", където привържениците на единствения ляв президент на Петата република Франсоа Митеран празнуваха във вечерта на избирането му на 10 май 1981 г.

57-годишният Франсоа Оланд, който спечели на първия тур, е фаворит за втория тур, въпреки че преднината му в социологическите изследвания пред опонента му, действащия президент Никола Саркози, намаля в края на кампанията.

Според последната анкета, публикувана в петък вечер той ще получи 52% от гласовете на избирателите.

Кандидатът за втори мандат Никола Саркози, на когото социолозите отреждат второ място на балотажа, беше посрещнат пред избирателната секция в гимназия Жан дьо ла Фонтен от стотици хора, много от които скандираха „Никола президент".

Никола и Карла Саркози, облечени в сиво, взеха по една бюлетина , преди да влязат в тъмната стаичка. След като гласува, Карла Бруни-Саркози трябваше да се върне, защото забравила да вземе личната си карта.

На излизане от избирателната секция Никола Саркози си проправи път сред тълпата, като се ръкува с многобройните си привърженици.

Действащият президент трябва да прекара останалата част от неделния ден в Париж в очакване на резултатите.

Какъвто и да е изходът от гласуването, Саркози ще говори тази вечер пред свои привърженици, след което в случай на победа ще замине за площад Конкорд, където френската десница по традиция празнува изборните си победи.

Лидерът на партията „Демократично движение" Франсоа Байру пък бе първият от десетте кандидати за президентския пост във Франция, участвали в първия тур, който даде гласа си на втория тур. Той гласува в избирателна секция в град По.

По-рано Франсоа Байру, който привлече 9,1% подкрепа на първия тур, не призова своите избиратели да гласуват за един от двамата останали в надпреварата кандидати, но заяви, че самият той ще подкрепи социалиста Франсоа Оланд.

Избирателната активност към 12:00 часа местно време е по-висока от тази на първия тур преди месец, но е по-ниска от рекордните нива от 2007 г.

По данни на вътрешното министерство на Франция към обяд – четири часа след началото на вота, малко над 30% от френските гласоподаватели са пуснали своята бюлетина, което е по-ниско от достигнатите 34,11% на гласуването преди пет години.

#Франция #президентски избори #избори #Франсоа Оланд #Никола Саркози #Марин Льо Пен #Франсоа Байру

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници