Хампарцумян: Финансовата система на България издържа на кризата

Хампарцумян: Финансовата система на България издържа на кризата
Ако не се справим с кризата, може би някой ден ще бъдем нещо като огромен Дисниленд за останала част на света, смята Левон Хампарцумян. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Банковата система в България издържа на обратите на кризата и няма притеснения за стабилността й, коментира председателят на Асоциацията на банките Левон Хампарцумян.

„Нашата финансова система е изградена по модерен начин с цената на драматична катастрофа през 1996-1997 г.," заяви Левон Хампарцумян по БНР.

Банкерът отбеляза, че българите не трябва да благодарят за стабилността на банките на Жан Виденов, а на себе си.

По думите му обаче трябва да се подобри средата за правене на бизнес, защото само тогава България ще започне да излиза от кризата.

„Най-вероятно не сме в криза, но не ни харесва това, което виждаме, искаме да е по-добре," коментира Левон Хампарцумян.

„Ако не се справим с кризата, може би някой ден ще бъдем нещо като огромен Дисниленд за останала част на света, която ще бъде по-богата и просперираща и която ще идва да се занимава с историята на тези територии тук," допълни Левон Хампарцумян.

Той обясни, че срещу лошите кредити има буфери, голяма част от които са обезпечени.

„Лошите кредити са нещо, което винаги ще ни съпътства, но съотношението между добри и лоши кредити ще тръгне към по-добре при положение, че икономиката тръгне напред. След като виждаме, че една част от населението има излишни средства, които вкарва в депозити, явно част от тези пари, които не се харчат, отиват за погасяване на съществуващи кредити," разясни председателят на Асоциацията на банките.

#Асоциация на банките #Левон Хампарцумян #финансова система #банкова система #кредити #Жан Виденов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници