Ключов предсрочен вот за парламент в Гърция

Ключов предсрочен вот за парламент в Гърция
Предсрочните избори са белязани от загубата на доверие на избирателите в двете главни партии – консервативната „Нова демокрация" и социалистическата ПАСОК. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

След две години на изключително тежка криза и два международни заема в опит да бъде избегнат банкрут, на 6 май в Гърция се провеждат предсрочни парламентарни избори.

Извънредно важният за страната вот се очаква с тревога от Европейския съюз, който се опасява от парализа на Гърция и от провал на усилията за оставането й в зоната на еврото.

Предсрочните избори са белязани от загубата на доверие на избирателите в двете главни партии – консервативната „Нова демокрация" и социалистическата ПАСОК, което може да доведе до наказателно гласуване и до политическа нестабилност, предава БГНЕС.

Първите екзит пол резултати на базата на допитване на вече гласували избиратели ще бъдат обявени след затваряне на избирателните секции в 18:00 часа.

Първите представителни резултати от вота ще излязат към 22:00 часа.

Наблюдателите се въздържат от категорични прогнози заради обърканата политическа обстановка и високия процент избиратели, които в навечерието на изборите още не бяха решили за коя формация да гласуват.

Очаква се „Нова демокрация" да измести от първото място социалистите от ПАСОК, които спечелиха предишните избори през 2009 г.

Консерваторите обаче едва ли ще получат повече от 25% от гласовете (при 33,4% през 2009 г.), което няма да им осигури мнозинство.

ПАСОК може да загуби половината от 44-те процента, спечелени през 2009 г. като наказание за наложените строги икономии след приемането на плана за икономическо възстановяване под диктата на кредиторите от ЕС и МВФ.

Не е изключено след 38 г. господство на ПАСОК и Нова демокрация електоратът да даде предпочитание на малките партии, които отхвърлят наложените строги икономии.

Вотът на 6 май ще бъде своеобразен референдум за спасителните програми за Гърция и ще даде възможност на избирателите „да си отмъстят" за мерките за съкращаване на разходите.

Настоящият премиер на Гърция технократът Лукас Пападимос бе назначен за премиер през миналия ноември, като според първоначалните планове, коалиционният му кабинет трябваше да остане на власт до февруари.

Като най-вероятен компромисен кандидат за премиер на Гърция на предсрочните парламентарни избори се спряга сегашният министър на външните работи Ставрос Димас.

#Гърция #избори #парламентарни избори #предсрочни избори #„Нова демокрация" #ПАСОК #ЕС #Европейски съюз #МВФ #Лукас Пападимос #Ставрос Димас #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници