2015-а е била рекордна за производителите на вино у нас

2015-а е била рекордна за производителите на вино у нас
A A+ A++ A

През 2015 година у нас са произведени 130 милиона литра вино, като от тях над 50 милиона се реализират на външния пазар. Миналата година е била и рекордна за българските производители на грозде и вино за последните 20 години, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев при откриването в Пловдив на 23-тото издание на престижния винен конкурс "Мондиал Брюксел".

В надпреварата участват над 8700 вина от повече от 50 държави. 257 от пробите са български. Традицията показва, че конкурсът е ценен както от винопроизводителите, така и от търговците, а домакинството на България беше извоювано в сериозна конкуренция с Испания подчерта Грудев.

"Брандирането с отличия от това световно първенство води до много добри резултати за самите производители, така че наистина гордост и чест за нас е да приемем това събитие в Пловдив. Шансовете за тях са на първо място да покажат това, което могат като качество на виното и на второ място, да се докоснат и да бъдат в контакт със световния елит дегустатори. Българските вина винаги са стояли доста добре на световния фон. Миналата година имахме доста спечелени награди на същото първенство. Надявам се тази година да е още по-успешна, защото качеството на българското вино е нещо, с което наистина може да се гордеем", заяви Грудев.

59 комисии ще оценяват пробите в следващите три дни, като всеки един от участниците в тях ще опитва от 80 до 100 различни вина на ден. Предвидени са посещения на избите в региона, а на 1 май ще стане известна и следващата страна - домакин на конкурса.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници