52 тона храни с неизвестен произход са заловени в страната само за три месеца

52 тона храни с неизвестен произход са заловени в страната само за три месеца
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Едно от местата, на които инспекторите от Агенцията по безопасност на храните установиха нарушения при продажбата на агнешко месо, е Женският пазар в София. Те се натъкнаха на продукция с неясен печат и съхранение на месо при неправилна температура.

Само в столицата досега са съставени 20 предписания и 11 акта на различни нарушители. Яйцата и козунаците също подлежат на проверки, предава Нова телевизия.

Междувременно фермерите се оплакват от рекордно ниски изкупни цени на агнешкото. В търговските обекти обаче цената на агнешкото месо започва от 13 лева за килограм. Така за животновъди и търговци остава въпросът откъде идва тройната разлика в изкупната и крайната цена.

"Основният проблем е, че фермерите са малки, несдружени, необединени. Ако животновъдите обединят усилия, те ще бъдат по-силната страна в договарянето", коментира земеделският министър Десислава Танева.

Покачващата се цена на агнешкото бърка все по-дълбоко и в джоба на потребителите. Затова по-евтиното вносно месо често се оказва предпочитано за великденската трапеза.

За да не стига до трапезата ни негодно месо, от Агенцията за безопасност на храните са иззели 52 тона съмнителни продукти преди Великден. В много от случаите храните са били без документи за произход.

През проверка са преминали и боите за яйца. Министърът увери, че многото Е-та, изписани по опаковката, не трябва да ни тревожат.

По отношение на козунаците - най-сигурната гаранция за качество си остава домашно приготвеният сладкиш. Ако не можем да си направим сами козунак обаче, препоръката е да го вземем от местна фурна още докато е топъл и пресен.

#храни #Агенция по храните #сладкиш #козунаци #яйца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай