Galaxy S III означава промяна за Samsung

Galaxy S III означава промяна за Samsung
A A+ A++ A

Изкушаващо мистериозна покана за голямо събитие - премиера на дългоочакван продукт, продължили месеци преди това спекулации и безброй онлайн слухове за него - все неща, които обикновено свързваме с името на Apple. Този път всичко това се върти около Samsung. На 3 май корейската компания направи най-голямото си представяне на мобилен продукт досега като избра лондонския изложбен център Ърлс Корт за официалната премиера на смартфона Galaxy S III. На събитието, което беше озвучено от London Metropolitan Orchestra, присъстваха хиляди представители на пресата, партньори и служители на Samsung от цял свят, което дава представа за очакванията, които корейците имат за представянето на смартфона. И не без основание тъй като това може да се окаже устройството с най-големи шансове да се конкурира успешно по отношение на продажбите с iPhone (и очаквания през есента iPhone 5). Припомняме, че от Galaxy S II се продадоха над 20 милиона броя и е много вероятно новото устройство да задмине това постижение.

Въпреки многото слухове, някои от които създадоха нереални очаквания по отношение характеристиките на Galaxy S III, кратката ни среща с устройството в Лондон ни остави с преобладаващо положителни впечатления. Смартфона предлага различен дизайн от предходните две поколения, който може и да не допадне на всеки и осигурява актуален хардуер, който с лекота го поставя сред най-добрите модели в екосистемата на Google. Четириядрения процесор Exynos осигурява изключително плавна работа на интерфейса, а освен това прави възможни и много от новите софтуерни функции, добавени от компанията. Не по-малко впечатляващ е Super AMOLED екрана с HD резолюция, който въпреки слуховете е с PenTile подредба на пикселите, но това не прави такова впечатление при този диагонал. Заради редуцираната странична рамка размерите на устройството не са чак толкова по-големи и употреба с една ръка не е невъзможна. Корпуса продължава да е изцяло пластмасов, но сега има по-ефектно покритие. В интерес на истината предпочитаме поликарбонатния корпус на HTC One X, но с него идват и недостатъци като фиксирана батерия и липса на слот за допълнителна памет.

Вече писахме за софтуерните особености на устройството, но на живо в най-голяма степен останахме впечатлени от опцията за минимизиране при гледане на видео на плеъра в прозорец, за да се извърши друго действие с телефона - например изпращане на писмо или търсене в интернет. Всичко това е възможно заради идва високата производителност на новия процесор. Останалите екстри включват използване на NFC за иницииране на трансфер на данни между два телефона през бързата технология Wi-Fi Direct - подобна функция предлага и Nokia, но там като среда за пренос се използва Bluetooth. Опцията за проследяване на погледа също е уникална и в някои случаи може да помогне пестене на енергията на батерията - например ако четете електронна книга в леглото и заспите, телефона ще разбере това и ще изключи подсветката на екрана. Сред характеристиките на модела е и функция за управление с естествени гласови команди (поддържа 8 езика, но не и български), която просто нямаше как да не сравним със Siri на Apple. Камерата също е претърпяла промяна и вече е снабдена с опции като снимане в бързи серии и автоматичното избиране на най-добрата снимка сред заснетите 8 кадъра.

По отношение на дизайна впечатлението е субективно и докато някои ще харесат плавните и извити форми на корпуса, които според компанията са вдъхновени от природата и речените камъни (сетихме се за още поне два телефона, отговарящи на това описание - Motorola Pebble и Palm Pre), други вероятно ще имат различно мнение. Поне на нас ни липсва текстурирания заден капак на Galaxy S II, който подобрява захвата и очакваме полираната задна повърхност да е податлива на драскотини. За живота на батерията все още не можем да кажем нищо, но нейните 2100 mAh обещават повече време на автономност. Прави впечатление и фокуса на Samsung върху потребителското преживяване като компанията се фокусира върху добавянето на допълнителна функционалност към платформата - нещо което и HTC прави отдавна. Времето ще покаже дали потребителите ще оценят новите екстри, но не се съмняваме, че продажбите на устройството ще са добри - все пак ще се предлага от 296 оператора в 145 страни, което е изключително мащабен старт. В България очакваме Galaxy S III в края на май като ще го видим в предложенията на всички български оператори и в магазинната мрежа.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници