Германия създава регистър на неонацистите

Германия създава регистър на неонацистите
Предполагаемите членове на неонацистката група. Снимка: tagesschau.de
A A+ A++ A

Германия ще създаде национален регистър с информация за крайнодесни екстремисти, заяви германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих.

По думите на Фридрих регистърът може да бъде подобен на този за ислямистки екстремисти, създаден след атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ, предаде Би Би Си.

От три дни Германия е в шок, след като на 14 ноември беше разкрита неонацистка група, извършила 10 убийства на имигранти на територията на страната в рамките на седем години.

Полицията и разузнавателните агенции срещнаха остри обществени критики заради неуспеха да свържат убийствата и да заловят извършителите в продължение на десетилетие.

Групата, наричаща себе си „Национален социалистически ъндърграунд“ е извършила убийствата на осем турци, един грък и една полицайка между 2000 г. и 2007 г., сочат данни на прокуратурата.

Смята се, че екстремистите може да са замесени и в бомбен атентат в магазин за хранителни стоки в Кьолн през 2001 г.

Неонацистката организация стана публично известна тази седмица, след като една от основателките й, търсена за разпит за въоръжен грабеж, се предаде на полицията.

Други двама предполагаеми членове на групата се самоубиха също тази седмица.

Телата на двамата мъже бяха намерени в каравана, където са оставили и видеозапис, в който признават за десет извършени убийства.

Още един човек е задържан като заподозрян, а полицията разследва дали става дума за по-голяма мрежа от неонацисти.

Фридрих заяви, че регистърът ще обединява „информация за крайнодесни екстремисти, така че да може данните веднага да бъдат свързани“.

Междувременно германските медии съобщиха, че агенциите за сигурност са открили списък от 88 души, сред които депутати и членове на турски и ислямски организации, които са изложени на риск да бъдат мишена на крайнодесни организации.

Правителството е планирало за петък разговори между министрите на вътрешните работи и правосъдието от всички 16 провинции, посветени на подобряване на сътрудничеството в бъдеще.

Германия има една федерална разузнавателна агенция, но всяка провинция има своя отделна полиция и разузнавателна агенция и това причинява липса на координация, посочва АП.

В сряда президентът Кристиян Вулф заяви, че ще покани роднините на жертвите и представители на правителството в Берлин на закрита церемония за почитане на паметта им.

#неонацисти #Германия #Ханс-Петер Фридрих #министър на вътрешните работи #убийства #имигранти #полиция #разузнавателни агенции #Кьолн #въоръжен грабеж #регистър #правителство #провинции #Кристиян Вулф #президент #Берлин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници