Ще гласуваме задължително, но без санкции и без стимули

Ще гласуваме задължително, но без санкции и без стимули
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Задължителният вот бе окончателно одобрен от депутатите във вторник вечерта, но по начин, който напълно го обезсмисля. Безразличният към гласуването избирател на практика няма да има мотив да отиде до урните, тъй като новите изборни правила не предвиждат нито да бъде санкциониран, ако не го направи, нито да бъде стимулиран, ако го направи.

От ГЕРБ отхвърлиха идеята на Реформаторския блок правителството да раздава „материални стимули” на съвестните гласоподаватели под формата на данъчни отстъпки. В същото време единствената наказателна мярка – заличаването от избирателните списъци, бе почти напълно обезсилена, тъй като ще важи само ако избирателят не пусне бюлетина на два последователни вота от един и същи вид – например два президентски избора.

Задължителното гласуване няма да важи за българските граждани, пребиваващи в чужбина, за хората с трайни увреждания, както и за тези над 70-годишна възраст. Като извинителни причини да не посетим избирателната си секция могат да ни послужат: отсъствие от страната, заболяване, учебна или служебна заетост и „други непредвидени обстоятелства”, които трябва да се докажат със съответните документи. Не стана съвсем ясно къде трябва да се подават извинителните бележки, нито какво трябва да правят гражданите, ако чиновниците не им ги признаят. Ако все пак бъде отписан, избирателят ще трябва да подаде заявление в общинската администрация да бъде върнат обратно в списъка.

„Ако административният орган откаже заявлението, ще трябва да се ходи на съд. Това е някакъв нонсенс цялата тази история. Ще карате хората да пускат заявления, за да се молят да им върнат правото, което имат”, възмути се Атанас Атанасов (РБ).

Другата новост, която пряко засяга гражданите, е изместването на изборния ден с 1 час напред. Началото му вече няма да е в 6 ч. сутринта, а в 7 ч., а краят – не в 19 ч., а в 20 ч. Премества се с час напред и допълнителното време след приключването на изборния ден, в което на останалите на опашка пред секцията граждани се дава възможнос да пуснат бюлетина - от 20 ч. на 21 ч.





#избори #задължително гласуване #бюлетина #граждани #реформаторски блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници