Изборният ден започва в 7 и приключва в 20 часа

Изборният ден започва в 7 и приключва в 20 часа
БГНЕС
A A+ A++ A

Изборният ден ще започва в 7 часа, а не както досега в 6, и ще приключва в 20 часа, а не както досега в 19. При наличие на желаещи да гласуват, изборите ще продължат не по-късно от 21 часа. ЦИК ще  обявява края на изборния ден  на територията на страната не по-късно от 21,00 ч., а не както досега 20.00 часа. Това прие парламентът на второ четене в промените в Изборния кодекс.

Чрез жребий ще се определят поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите при избор за народни представители, поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите и независимите кандидати при избора на членове за Европейски парламент и поредността на вписване на кандидатските листи в бюлетината при избори за президент и вицепрезидент, както и поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите при избори за общински съветници и кметове. Обявяването им ще бъде не по-късно от 31 дни преди изборния ден. 

Прието беше още, че Централната избирателна комисия ще може да създава обучително звено от външни експерти, което да организира и провежда обучението на членовете на избирателни комисии. В досегашния Изборен кодекс такива обучения на членове на избирателни секции можеха да се осъществяват само от членове на ЦИК. В момента депутатите обсъждат правомощията на секционните избирателни комисии. 

#изборният ден #ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници