22 "неофициални" джамии в Босна разпространяват радикален ислям?

22 "неофициални" джамии в Босна разпространяват радикален ислям?
БГНЕС
A A+ A++ A

Общо 22 „неофициални” джамии, които според някои информации разпространяват радикален ислям, работят извън контрола на основните религиозни органи в Босна и Херцеговина, пише сайтът „Болкан инсайт”. Невъзможността на „Ислямската общност” и други институции да се справят с проблема повдигна въпрос за възможната намеса на органите за реда в страната.

„Нужни са доказателства, че в тези „неофициални джамии” се разпространява радикализация и са свързани с тероризма”, заяви проф. Горан Ковачевич от Факултета за криминални науки в Сараево. Според него за момента вероятно радикалните джамии са вътрешен проблем на мюсюлманите и те трябва сами да се справят с него.

Темата приковава все по-голямо внимание заради информациите, че джихадистки клетки се развиват в страната през „неофициални джамии”. Представителите на общностите в такива „свободни джамии” са отричали обвиненията и настояват, че просто искат да се молят по свои правила.

„Не представляваме опасност за никой и нищо, както и не искаме никой да застрашава нашето спокойствие и свободите, които са привилегия на всеки босненски гражданин”, написаха в писмо до Ислямската общност от края на февруари лидерите на тези паралелни общности.

Босненският министър на сигурността Драган Мектич е предупредил, че подопечните му органи на реда са готови да действат, ако Ислямската общност не успее да възстанови контрола си върху тези общности.

Пара-джамиите, още едно наименование на неофициалните храмове, „проповядват краен национализъм и не признават закона… и органите на сигурността ще се занимаят с тях … ако те бъдат отлъчени от Ислямската общност”, заяви Мекитич в неделя.

През последните месеци „Ислямската общност“ увеличи усилията си да установи контрол върху десетки неофициални молитвени домове, имамите и вярващите, в които работят извън централната религиозна власт.

Според скорошен доклад на голямото мюфтийство, резултатите не са големи.

„Ислямската общност осъществи преговори с 38 групи … от тях 14 решиха да подпишат протокол и да влязат в Общността … 22 от тези групи не подписаха протокола”, гласи докладът на религиозната организация, според който преговорите са „формално приключили”.

Източник на „Болкан Инсайт” от босненско вътрешното министерство е потвърдил, че властите имат готов план за акции спрямо пара-джамиите.

Миналият петък шефът на американското ЦРУ Джон Бренън посети Сараево, за да разговаря с партньорските служби в страната относно прилаганите от тях антитерористични мерки.

Според данните на властите 124 босненци в момента воюват в чужбина. Четирима от тях са в Украйна, докато останалите 120 се бият на страната на „Ислямска държава” в Ирак и Сирия. Общо 51 босненци са загинали в Близкия изток, а 49 са се върнали в Босна. Срещу половината от тях има съдебни производства в страната.

Законодателството на балканската държава предвижда до 10-годишни присъди за хора, които участват в чуждестранни войни или привличат други хора за такива каузи.

До момента 70 човека в страната са обвинени в някаква форма на терористична дейност.



#радикален ислям #Босна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници