Месец след атентатите Брюксел още се отърсва от шока

Месец след атентатите Брюксел още се отърсва от шока
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Градът още се възстановява от атаките, нивото на заплаха е трета степен, а на хората вече не им прави впечатление засиленото полицейско и армейско присъствие по улиците. Междувременно прокуратурата повдигна обвинения в тероризъм на четири задържани лица, сред които и „човекът с шапката” Мохамед Абрини, който не взриви своята бомба на летище „Завентем”.

22 март 2015 изглежда като всеки нормален ден в Брюксел, пътниците на летище Завентем и на метростанция Маленбек бързат да хванат своите самолети и влакове. Тогава, в сърцето на Европа, терорът отново показа грозното си лице. Първо двама атентатори-самоубийци се самовзривяват на летището, а трети се оттегля без да взриви своята бомба. Очевидци на нападението и зрители по цял свят не могат да повярват на сцените на разрушения, дим, паника и бягство. Има много жертви и ранени.

Свидетел чул викове на арабски език малко преди нападателите да детонират шахидските си колани с експлозиви в залата за заминаващи на летището. Записите от охранителните камери показват трима мъже, които бутат колички с багаж. Двамата шахиди са идентифицирани като Наджим Лашрауи и Брахим ел Бакрауи, белгийски граждани. Братът на Брахим - Халид ел Бакрауи - детонира бомба час по-късно на станцията Маалбек на метрото, близо до сградата на ЕК.

Третият мъж, който избягал от летището, и който полицията определи като „мъжът с шапката”, бе идентифициран като Мохамед Абрини, също белгийски гражданин. Общо жертвите на терористичните атаки са 32, над 300 са ранените. Призракът на Париж не пощадява и Брюксел. Жителите му се опитват да запазят спокойствие, събират се на големи групи в центъра на града и полагат цветя и запалени свещи на лобните места на техни близки, роднини и приятели.

Полицията започва серия от операции за залавяне на заподозрени съучастници и помагачи на терористите. Абрини е задържан на 8 април в квартал Андерлехт. Той е бил забелязан със Салах Абдеслам - главно действащо лице в атентатите в Париж - на 11 ноември 2015 г в обслужващ център на м завентемагистрала северно от Париж, в кола, използвана при нападенията. Като братята Абдеслам, и Абрини е израснал в бедното предградие на Брюксел Моленбек. Той е обвинен в съучастие в терористична дейност, затова че е придружавал и помагал на Лашрауи и единият брат Бакрауи на летище „Завентем”.

Според белгийски медии братята Бакрауи са оказвали натиск върху Абрини, техният план бил да се взривят три линии за чекиране на багажа за полети към САЩ, Русия и Израел. Абрини е обвинен и за съучастие в организирането на парижките атаки на 13 ноември, при които загинаха 130 души.

Според признанията на Абрини арестът на Салах Абдеслам на 18 март в Брюксел е принудил атентаторите да ускорят подготовката за ударите и те са осъществени 4 дни след задържането на Абдеслам.

Той пък, от своя страна, се сдоби с няколко тежки обвинения, включително за опит за убийство при престрелката, предшествала задържането му. В следващите седмици Салах Абдеслам ще бъде екстрадиран във Франция, където ще бъде съден за участието му в атентатите от 13 ноември в Париж.

 

#Брюксел #атентати #полиция #Салах Абдеслам #Завентем #терористи #съучастници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници