Президентът на САЩ призова британците да не напускат ЕС

Президентът на САЩ призова британците да не напускат ЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Барак Обама категорично зае страна в дебата за или против оставането на Великобритания в Европейския съюз, който предшества насрочен за 23 юни референдум по въпроса.

В негов текст, публикуван в консервативния и промонархически вестник "Дейли Телеграф" той призова британците да останат в съюза, защото това само подсилва позициите на страната им в света и прави ЕС по-силен и по-малко затворен в проблемите си.

"Ройтерс" коментира, че Обама се опасява, че "Брекзит" ще отслаби Запада и пристигна в Лондон да каже на домакините, че като член на ЕС по-добре ще се бори с тероризма, проблемите на имиграцията и икономическите кризи.

"Европейският съюз не намалява британското влияние, а го увеличава", заявява той в статията. "САЩ виждат как вашият силен глас в Европа гарантира, че Европа има влиятелна роля в света и поддържа ЕС отворен, гледащ извън себе си и тясно свързан със съюзниците от другата страна на Атлантика."

Обама пристигна късно в четвъртък, днес има вечеря с британската кралица Елизабет II и съпруга ѝ принц Филип ден след като тя навърши 90 години, а преди това е планиран работен обяд с премиера Дейвид Камерън.
Социологическите проучвания сочат, че постепенно британците изглежда преминават в лагера, падкрепящ оставането в ЕС, но и мнозина продължават да се колебаят.

"Сега е моментът приятели и съюзници да се държим заедно", посъветва ги Обама. Привърженици на излизането от ЕС казват, че не приемат подобни съвети от Вашингтон, защото самите САЩ никога нямало да се съгласят да се откажат от част от националния си суверенитет по начина, който изисква членството в ЕС.

Роденият в Ню Йорк кмет на Лондон Борис Джонсън, привърженик на излизането от ЕС, каза, че не иска американци да го поучават по темата и смята, че Обама е "абсолютен лицемер".

#Brexit #Великобритания #САЩ #Барак Обама #Елизабет II #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници