Върховният съд в САЩ: Иран дължи 2 млрд. долара компенсации на близки на жертви на тероризъм

Върховният съд в САЩ: Иран дължи 2 млрд. долара компенсации на близки на жертви на тероризъм
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният съд в САЩ постанови, че близо 2 млрд. долара под формата на замразени ирански активи под американска юрисдикция трябва да бъдат предадени на семействата на загиналите при атентата срещу казармите на американската морска пехота в Бейрут през 1983 г., както и при други атентати, приписвани на Техеран.

Съдът се произнесе с 6 гласа "за" срещу 2 "против" с мотива, че Конгресът на САЩ не е иззел правомощията на американските трибунали, когато през 2012 г. прие закон, според който замразените активи трябва да бъдат използвани, за да се изпълни съдебно решение от 2007 г. по иск на семействата на загиналите срещу Ислямската република за 2.65 млрд.долара обезщетение.

Банк Маркази обжалва през 2014 г. решението, че активите трябва да бъдат разпределени между над 1000 ищци от САЩ, с мотива, че така Конгресът се е намесил в работата на федералните съдилища, припомня "Ройтерс".

Един от основните жалбоподатели бе Дебора Питърсън, чийто брат - младши ефрейтор Джеймс Нипъл, загива при атентата в Бейрут. Жената споделя, че за нея битката в съда никога не е била въпрос само на пари. "Мисията ми беше виновниците за атентата да бъдат подведени под отговорност и светът да научи какво се е случило в Бейрут."

Тед Олсън, адвокат на близките на жертвите, каза, че решението на Върховния съд носи "дълго чаканото облекчение за над 1000 жертви на иранския тероризъм и за техните роднини, много от които трябваше да чакат десетилетия, за да получат възмездие".

Джефри Ламкен, адвокатът на иранската централна банка, отказа коментар.

Семействата на загиналите американски военни водиха дълга съдебна битка за обезщетение за атаките, които според тях са ръководени от Иран. Конгресът също се намеси, като прокара закон, който да позволи на ищците да получат достъп до замразените активи.

Близките на жертвите обвиняват Техеран, че е предоставил материална помощ на ливанската шиитска групировка "Хизбула", отговорна за атентата от 1983 г., при който загинаха 241 американски военни. Ищците искаха компенсации и за други нападения, включително и атентатът от 1996 в. срещу жилищна сграда в Кобар, Саудитска Арабия, при който загиват и 19 американски военни.

 

#Върховен съд #САЩ #Иран #тероризъм #Хизбулла #обезщетени #Бейрут #казарми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници