Броят на мигрантите в Егейско море е намалял значително, отчита НАТО

Броят на мигрантите в Егейско море е намалял значително, отчита НАТО
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Броят на имигрантите и бежанците, които влизат в Европа през Егейско море от Турция, е намалял значително, но трафикантите на хора бързо могат да се ориентират към нови маршрути и държавните власти не трябва да спират преждевременно с мерките за сигурност, предупреди генералният секретар на НАТО, цитиран от "Ройтерс".

В реч в турската столица Анкара Йенс Столтенберг изтъкна, че мигрантската криза е подчертала спешната необходимост от намиране на мирно решение за сирийския конфликт. Столтенберг заяви, че постигнатото крехко примирие остава най-доброто средство за това.

Миналия месец Турция и ЕС подписаха споразумение за овладяване на мигрантската криза, след като над 1 милион души, предимно от Близкия изток и Северна Африка, потърсиха убежище в Европа през миналата година.

Мисията на НАТО в Егейско море – основен мигрантски маршрут – помогна за борбата с трафикантите на хора и за намаляването на бежанските потоци.

"Въз основа на информацията на НАТО Турция взима мерки, за да разбие бизнес модела на каналджиите. Данните от различни международни организации доказват, че броят на бежанци и имигранти през Егейско море чувствително е намалял през последните месеци", заяви Столтенберг.

"Това показва, че колективните ни усилия дават резултат. Трябва да останем гъвкави, защото трафикантите могат да променят маршрутите си много бързо", каза генералният секретар на НАТО на съвместна пресконференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

 

#НАТО #мигранти #Средиземно море #Йенс Столтенберг #Анкара #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници