Пръстовият идентификатор влиза в болниците до 25 септември

Пръстовият идентификатор влиза в болниците до 25 септември
БГНЕС
A A+ A++ A

Българските болници ще въведат пръстовия идентификатор най-късно до 25 септември тази година. Само децата до 14 години ще бъдат приемани без идентификация на пръста. При тях за вход ще послужат ЕГН-то им, както и пръстите на човека, който ги придружава. Това съобщиха от Здравната каса, цитирани от Дарик.

Според експертите на касата до 3% от пациентите няма да могат да сканират пръстите си по различни причини. Може да имат затруднения и хората, които работят с абразивни материали като например фризьорите. За възрастни пациенти, които не могат да излизат от домовете си, се предвижда възможността да упълномощят лица, които да ги заместват, чекирайки своите пръсти, обясни Мартин Банков, експерт в здравноосигурителната институция и ръководител на проекта за пръстовия идентификатор. Той обяснява и защо е избран именно този способ.

"Първо, защото има изключително висока надеждност, за да се установи физическото присъствие на човека. Това не е преносим носител на електронна идентификация. Не можете да се разделите от пръста си“, обясни той. В системата няма да се съхраняват изображения на пръстови отпечатъци", успокои експертът.

"Всеки български гражданин, който желае, ще може да се регистрира и да си изтегли мобилно приложение за своя смарт телефон, на което първо, при всяка регистрация в регистрационната система ще получава съобщение, че е извършена такава регистрация и, че той е автентикирал със своя уникален номер извършена медицинска услуга. След като приключи процесът на одобрение на заплащането на определена дейност, извършена за здравноосигуреното лице в НЗОК, той ще може да получи съобщение за какво дейност каква сума е изплатена", обясни Банков.

На въпрос какво става, ако системата забие, той заяви, че това няма как да се случи."Дори да бъде спрян токът, което се случва често, тогава хората ще бъдат вписване в нея само с тяхното ЕГН, ЛНЧ", допълни специалистът.

#пръстов идентификатор #болниците #пациенти #Здравната каса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници