Доц. Околийски: 2,6 млн. души годишно умират по света от болнични инциденти

Доц. Околийски: 2,6 млн. души годишно умират по света от болнични инциденти
A A+ A++ A

По данни на Световната здравна организация (СЗО) има 134 милиона инцидента в болничните заведения всяка година, които допринасят за 2,6 млн. смъртни случаи годишно.

Това каза заместник-министърът на здравеопазването Михаил Околийски по време на дискусия в София за Световния ден за безопасността на пациента, който се отбелязва на 17 септември.

Началото на инициативата е поставено през май 2019 г., по време на 72-та сесия на Световната здравна асамблея, Тази година мотото е: “Да издигнем гласа на пациентите!“.

"Излишно е да казвам колко важно е участието на пациента, всеки един от нас в някакъв момент от живота си е пациент", посочи доц. Околийски. Той обясни, че Министерството на здравеопазването е направило план как да бъде създадено и организирано в близките години здравно образование в училище.

По думите на зам.-министъра родителите също не знаят и не могат да помогнат на децата си, защото те самите не са имали здравно образование. Като примери за необразоваността на пациентите Околийски посочи ниския процент на ваксиниране в България. Ваксините бяха представени като опасни и рискови, а сега ние трябва да намерим причините, защо хората повярваха на тези антиваксърски идеи.

"Толкова ли сме себеразрушителни, та сме на първите места в Европейския съюз по тютюнопушене", попита Околийски. Той допълни, че за да намерят причините за това, трябва да се направят проучвания.

Тазгодишните цели на Световния ден за безопасност на пациента предвиждат партньорство с пациентите при формирането на здравни политики, участници в проектиране на стратегии за безопасност и удовлетвореност, посочи председателят на Сдружение за развитие на българското здравеопазване Боряна Ботева.

Тя допълни, че има необходимост от представително изследване за безопасност на пациентите и тяхната удовлетвореност.

Друга важна цел е повишаването на осведомеността по въпросите на безопасността на пациентите, както и гаранции, че се практикува медицина, основана на доказателства. По думите на експерти, един от основните проблеми при пациентите в България е недоверието и лошото отношение от лекар към пациент. Друга важна цел, която посочи Ботева, е създаването на системи за мониторинг на качеството и безопасността, които ще могат да осигурят адекватна информация на пациента.

Като важни цели на тазгодишната кампания участниците в дискусията посочиха и създаването на адекватни процедури за търсене на отговорност при нарушаване на правото на безопасност, както и създаване на подходяща култура и среда, в която пациентите няма да се притесняват да споделят своите опасения и да докладват за грешки

В дискусията участие взеха и Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване, Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, Силвана Лесидренска, председател на сдружение “ХепАктив”, както и проф. Радка Аргирова от Коалиция HPV.

#СЗО #болници #болниците

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници