Разследват президента на Хърватия за злоупотреба с власт

Разследват президента на Хърватия за злоупотреба с власт
БГНЕС
A A+ A++ A

Хърватската Комисия за установяване на конфликт на интереси започна разследване срещу президента Колинда Грабар-Китарович заради съмнения за злоупотреба със служебно положение.

Комисията се съмнява, че Грабар-Китарович е прехвърлила непохарчената сума от своята предизборна кампания за президент към сметка на нейната партия Хърватска демократична общност (ХДО). Средствата за кампанията са получени от държавния бюджет.

С тази постъпка според комисията Грабар-Китарович е нарушила принципа за неутралност и безпристрастност на държавния глава.

Освен това се смята, че държавният глава е давала инструкции на ХДО на кого и колко от тези пари да бъдат предоставени, което „оставя впечатление на свързаност на държавния глава с една политическа партия“, допълват от комисията. Според хърватския в. „Нови лист“ става въпрос за сумата от 1 167 573 куни или 15 573 евро.

Коментирайки разследването, Грабар-Китарович заяви, че работата на комисията е да разглежда възможните случаи на конфликт на интереси и разследванията за злоупотреба със служебно положение не са в нейната компетенция. „С това решение комисията превиши своите права и навлиза в сферата на политическия арбитраж“, се казва в съобщение от кабинета на президента.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници