"Антична Сердика" официално показва красотата си

"Антична Сердика" официално показва красотата си
A A+ A++ A

След няколко години в застой, множество проблеми, критики и спорове за външния вид на Ларгото, днес то най-накрая бе открито. Уникалният за София музей предизвика интерес и десетки граждани го посетиха. Те искаха да са сред първите, които го разглеждат. Единствено София и Рим разполагат с такива обекти - музей на открито.

Освен премиерът Бойко Борисов и министри от кабинета, присъстваха и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, общински съветници и бивши министри.

В музея могат да бъдат видени основите на старите сгради, пътища, както и импровизиран амфитеатър, където могат да се провеждат събития и театрални постановки. Това място може да събира доста посетители. Лятото там е прохладно, а през зимата стъкленият купол ще пази открития музей и посетителите от снега и студа.

Министърът на културата Вежди Рашидов обясни, че метрото е спуснато на 27 м и така са запазени всички археологични обекти, както и портата на антична Сердика. Министърът се похвали, че за година и половина над 100 археолози са работили в Ларгото, но проектът за изграждането на това археологическо съоръжение и купола са на 5 архитекти, един от които е вече покойният Георги Китов.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова коментира, че това един от дългоочакваните и най-трудни проекти, защото е започнат по една програма, после спрян и продължава, но не са загубени евросредства.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че такива проекти ще бъдат изпълнени освен в София и в Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, а също и обекти като Перперикон.

#Ларго #Сердика #граждани #Бойко Борисов #Елен Герджиков #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници