Патриотичният фронт предлага: 3 години затвор за принуда за забулване! Включително за плащане да се носят бурки, никаб или фереджета

Патриотичният фронт предлага: 3 години затвор за принуда за забулване! Включително за плащане да се носят бурки, никаб или фереджета
БГНЕС
A A+ A++ A

„Който чрез използването на заплаха, насилие, принуда или власт, или посредством обещание за даване или даване на материална облага, принуди или склони другиго да носи …облекло, прикриващо или скриващо лицето места, облекло и/ или покривало, прикриващо частично или скриващо изцяло лицето, поради пола му или някаква друга негова характеристика, се наказва с лишаване от свобода до 3 г. и с глоба до 5 000 лв., както и с обществено порицание“. Това предвижда проект за нов чл.162 /а в Наказателния кодекс, предложен от Патриотичния фронт. Това съобщи пред журналисти в кулоарите съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов.

Патриотите внесоха днес в Народното събрание законопроект за забрана носенето на обществени места, институции и официални сгради на бурки, аксесоари и дрехи, прикриващи частично или напълно лицето. Той мотивира законовата инициатива с установени както от тях, така и по информация на службите данни, че у нас това се прави срещу заплащане, а не по религиозни убеждения. Става въпрос за последователна политика на Турция, посочи Каракачанов.

„От години наблюдаваме в България опитите на определени външни фактори, чужди държави, фондации и други организации да разделят българското общество, налагайки с финансови средства едно нетрадиционно облекло за българските мюсюлмани, чиято цел е разделянето на българското общество”, подчерта народният представител. По конституция България е светска държава, а у нас подобни облекла, носени в монархиите в Персийския залив, в Близкия Изток или в Пакистан, не са били характерни в страната ни, продължи той. На фона на нарастването на радикалния екстремизъм в Европа, ще е нормално да реагираме своевременно, каза той.

Председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов в прав текст упрекна съседна Турция в намеса във вътрешните работи на България по отношение на облеклото на мюсюлманите у нас, признавайки че преди години по-активни са били фондации от Саудитска Арабия.

Навсякъде, където се носят бурки, никаб или фереджета, хората, които ги носят, го правят срещу месечно заплащане, заяви Симеонов. „Това беше установено от медиите, говоря за Мадан, Рудозем, Пазарджик. Това са отделни места, където жените, които използват тези бурки- прикриващи лицето облекло, всъщност го правят не поради някаква преданост към исляма, а го правят срещу заплащане. Всичко останало е за пред медиите”, посочи Симеонов. „Има също и информация от службите, така че тук нямаме никакво съмнение, че става въпрос за една последователна политика на нашата южна съседка Турция, която повече от 25 години се опитва да отъждестви религията ислям с принадлежност към турската държава. Между едното и другото няма нищо общо, както исторически, така и традиционно”, допълни още той.

Красимир Каракачанов дори визира кои ще са кръговете у нас, които първи ще реагират срещу закона- една общоизвестна организация, която защитава чужди тенденции у нас и една партия, която не служи на българските интереси.

Подобни законови забрани има в шест европейски държави, а проектът на ПФ е най-близо до френския. България е светска държава и културата й трябва да бъде признавана от цялото общество, подчерта депутатът, отбелязва Искрен Веселинов.

За напълно скрито лице да се счита, когато се използват покривала или дрехи от плат за цялостно закриване на главата и лицето, включително устата, очите, косата и ушите, независимо от наименованието на съответната дреха, са записали вносителите.

Забраната няма да важи при здравословни причини или в случаите, когато професията изисква специално облекло - като при пожарникарите, които трябва да носят маски например, или ако е в рамките на спортни, културни мероприятия, вкъщи или в съответните молитвени домове, разясни Каракачанов.

Патриотите са предвидили за първо нарушение глоба 200 лв., а за всяко следващо - 1500 лв. и лишаване от социални помощи за три месеца, ако престъпилият забрана получава такива.

МВР и кметовете ще контролират как гражданите изпълняват разпоредбите, ако бъдат приети.

Носенето на такова облекло пречи на идентификацията на лицето, което го носи, и така се завишава рискът за пробиви в националната сигурност, включително чрез терористични актове, в които се използват жени-камикадзе, пише още в мотивите към проекта.

#принуда #бурки #Патриотичния фронт #Каракачанов #Симеонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"