ЕК отпусна на депортираните от Гърция в Турция мигранти помощ от 60 млн. евро

ЕК отпусна на депортираните от Гърция в Турция мигранти помощ от 60 млн. евро
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия отпусна помощ за бежанците, които са депортирани от гръцките острови в Турция. Финансовите средства са на стойност 60 млн. евро и ще покрият нуждите от храна, здравни грижи и настаняване на над 1000 души, които бяха депортирани от Гърция. Други 50 млн. ще бъдат разпределени в помощ на останалите бежанци на територията на страната.

По-рано турските власти изразиха опасения, че не разполагат с достатъчно съоръжения за настаняване, където да бъдат приютявани имигрантите и бежанците, депортирани от европейската държава, както предвижда споразумението между Турция и ЕС.

ЕК сметна, че тези средства общата помощ от Брюксел за бежанците в Турция ще стане общо 187 млн. евро. До 2018 г. Брюксел ще изплати на Анкара общо 3 млрд. евро, като след изчерпването им таванът на европейската помощ ще бъде повишен до 6 млрд. евро.

В съобщението си до медиите Европейската комисия акцентира, че парите не отиват за турското правителство, а изрично за бежанците в Турция. Проектите за хуманитарна помощ ще се изпълняват съвместно със Съвета за бежанците на Дания, Международната организация за имиграцията, Червеният кръст и др.

Брюксел обяви също така, че ще предостави 700 млн. за Гърция до 2018 г., предаде Ekathimerini. Teзи средства също ще бъдат отпуснати на хуманитарни организации, сътрудничещи си с гръцкото правителство за предоставяне на храна, подслон, медицински услуги и образование на десетките хиляди бежанци, които са блокирани в Гърция в опита си да продължат на север към други европейски държави.

#Турция #Гърция #мигранти #Европейска комисия #хуманитарна помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници