41 загинали при земетресението с магнитуд 7,8 в Еквадор

41 загинали при земетресението с магнитуд 7,8 в Еквадор
БГНЕС
A A+ A++ A


До 41 нарасна броя на загиналите по време на силния трус в Еквадор тази сутрин. Информацията е съобщена от вицепрезидентът Хорхе Глас Еспинел, цитиран от АФП, който по-рано обяви решението за налагане на извънредно положение в цялата страна. Указът за това беше подписан от президента Рафаел Кореа.

Според последните данни магинтудът на труса е 7,8 по Рихтер. Това гласят данните на американската геологична агенция, цитирани от АФП и ТАСС. Според еквадорските власти силата на земетресението е значително по-малка – 6,5 по Рихтер.

Страната е заплашена и от цунами, като по думите на Глас тече евакуация в крайбрежните райони.

Трусът е регистриран в около 3 часа българско време, 11 минути след далеч по слабо земетресение с магнитуд 4,8. „На базата на първоначалните параметри, опасни вълни цунами е възможно да ударят бреговете, които се намират на 300 километра от епицентъра”, заявиха от Центъра за предупреждение при цунами в Тихия океан, цитирани от АФП.

По данни на американските геолози, епицентърът е на малката дълбочина от 10 километра и се намира на 14 километра западно от град Педерналес. Според западни медии е имало загуба на електричество в столицата Кито, която се намира на 173 километра от епицентъра, а хората в нея са се уплашили и излезли на улицата.

Земетресението е усетено и в северната част на Перу, като според ТАСС местните военни също се подготвят за цунами. От другата съседка на Еквадор, Колумбия, съобщиха, че не очакват големи вълни по бреговете си. Въпреки това, в Колумбия са евакуирани хората от някои сгради.

#земетресение #Еквадор #загинали #Цунами #евакуация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай