Столичната топлофикация с 500 млн. лева дълг към държавния енергиен холдинг

Столичната топлофикация с 500 млн. лева дълг към държавния енергиен холдинг
БГНЕС
A A+ A++ A

"Топлофикация София" има задължения от близо 500 млн. лева към Българския енергиен холдинг към момента, като това са стари дългове. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова във времето за блицконтрол в парламентарната комисия по енергетика.

Петкова каза, че са осъществени преговори с топлофикационното дружество, в резултат на които е подписано споразумение за уреждане на взаимоотношенията и изработването на погасителен план. Това вече започва да се случва, отбеляза министърът. По думите й е съществувал риск да изтече давността за част от сумите, но за тях е внесен съдебен иск. Министърът изрази очакване, след като принципалът на дружеството вземе решение за начина на управлението му, да се предприемат по-решителни стъпки за погасяване на дълга.

В отговор на друг депутатски въпрос Теменужка Петкова каза, че на 19 април ще бъде осъществен първият сондаж от проучването за нефт и газ в блок "Хан Аспарух". Първоначалните геоложки проучвания на този блок са много оптимистични, имаме надежда да са много успешни, отбеляза министърът. По думите й потвърждаването на очакванията ще бъде добра новина за българската енергетика и държава и ще даде реална възможност за реална диверсификация на източниците на природен газ.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници