Искат улесняване на процедурата при сезонна заетост

Искат улесняване на процедурата при сезонна заетост
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Процедурите по подаване на заявленията за еднодневни трудови договори трябва да се улесни, като документите за сезонна заетост да могат да се попълват онлайн и да се подават в електронен формат, искат организации от бранша.

В случай че еднократно се въведат данните на работника в системата, те вече ще излизат там, а това значително ще съкрати процедурата по наемане, обясни Наталия Тодорова, изпълнителен директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Според специалиста еднократното въвеждане на данните, които се изискват, автоматично ще генерира нов дневен трудов договор, чието включване в момента изисква много време, а практиката в момента показва дефекти.

Еднодневните договори за временна заетост значително улесняват процесите, свързани със сезонните практики на селскостопанската работа, но процесът по сключването им трябва да е по-бърз и интензивен, тъй като в определен ден могат да се съберат около стотина работници.

Съставянето на временния трудов договор отнема около 5 минути за всеки, коментира експертът.

Сезонната работа се слави и с непрекъснати промени в състава на персонала, а на работодателя трябва да се даде физическата възможност да подбере подходящите за изпълнение на дейността кадри и да информира своевременно инспекцията по труда за броя служители на даден обект.

Междувременно експертите от Инспекцията по труда обикновено извършват проверки рано сутрин, а докато зорко следят за изпълнението на регламентирания работен процес, специалистите очакват и договорите по това време вече да са изготвени, коментира още Наталия Тодорова.

Мероприятията по агротехническите дейности понякога започват и през нощта. Например розопроизводството изисква събиране на работната дружина през тъмните часове на денонощието, за да е сигурно присъствието им на цветното поле в четири часа, уточни експертът.

По повод зачестилите случаи на отказ от страна на представители на малцинствените групи да дават данните си при сезонно наемане поради опасения, че ще загубят социалните си привилегии, специалистът обясни, че работниците имат право на труд 90 работни дни в рамките на годината.

Сключвайки подобни договори, те не просто не губят правата си, а дори и трупат допълнителен трудов стаж, начисляване на здравни осигуровки и ползване на права от застраховател при инциденти на работното място.

 

#сезонна заетост #НАП #трудов договор #трудов стаж #здравни осигуровки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници