Целта на атентаторите от "Завентем" били пътниците за Тел Авив, САЩ и Русия

Целта на атентаторите от "Завентем" били пътниците за Тел Авив, САЩ и Русия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

“Човекът с шапката” от атентатите срещу брюкселското летище „Завентем“ Мохамед Абрини призна при разпити, че неговите съучастници планирали атаки срещу пътуващите към Тел Авив, САЩ и Русия, съобщава в. „Джерусалем пост“, цитиран от БГНЕС.

Според френската телевизия BFM TV Абрини описал братята Бакрауи от Белгия и атентатора самоубиец Наджим Лахрауи като хората, които са имали водеща роля при атентатите от 22 март. Той разкрил, че първоначално е имало планове за атака във Франция, но поради ареста на 18 март на Салах Абдеслам - ключов заподозрян за атаките от 13 ноември в Париж, за мишена бил избран Брюксел.

Абрини, който беше арестуван в петък, също така твърди, че Ибрахим Бакрауи избрал мишените на атаката на летище „Завентем“, сред които били залите за заминаващи към Тел Авив, САЩ и Русия. Но тези планове не били реализирани заради бягството на Абрини, захвърляйки якето и шапката си в кошче за боклук. Атентаторът се опитал да минимизира ролята си в престъпния заговор, като твърдял, че не е „радикализиран“ от ислямистка екстремистка групировка. Абрини, който е издирван за извършените през ноември атаки на ИДИЛ в Париж, е сред петимата арестувани в Брюксел в петък.

Белгийските прокурори проверяват дали Абрини, 31-годишен белгийски гражданин, е бил „човекът с шапката“, който се вижда на записите от охранителните камери в Брюксел заедно с другите двама атентатори. Според белгийските медии е „повече от вероятно“ това да е точно така.

 

#Брюксел #атентат #Салах Абдеслам

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници