Обвинението: Доброволците със „свински опашки” са искали да ограбят мигрантите

Обвинението:  Доброволците със „свински опашки” са искали да ограбят мигрантите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Доброволците със свинските опашки всъщност са искали да ограбят афганистанците, а не просто да ги задържат, твърдят от прокуратурата. Когато виждат, че в мигрантите ценности няма, така наречените доброволци ги отпращат обратно към Турция. 

Сега обаче той отказвал да дава обяснения, отказал и да участва и в разпознаването.Въпреки това един от афганистанските граждани го е посочил на снимка. По показания на тримата афганистанци групата е била около 10 души, които са имали пистолет и всички са имали ножове.

За да не се стига до подобни граждански арести от полицията започват инструктажи на хората в пограничните райони. На такъв инструктаж вече са минали част от доброволческите отряди.

„Това, което получихме като съвети беше просто, когато излизаме на нашите разходки да се обаждаме предварително на Гранична полиция в кой район ще излизам и ако попаднем случайно на такава мигрантска група, да се обадим и да сигнализираме”, обясни Бисер Рузимов, който активно участва в един от доброволческите отряди. „Нашата идея е да си съдействаме с властите, не да възпрепятстваме това, те да си вършат работата”, подчерта той.

Граничарите са готови да приемат помощ, стига да е в рамките на закона. Всяка подадена информация ни е в помощ да си свършим ние работата, обясни заместник-директорът на Граничното полицейско управление в Елхово Диян Моллов.

По разпореждане на министър Румяна Бъчварова, кметовете ще спускат инструкции за действие при среща с имигранти. Основното в тях - да звъннеш на телефон 112, а не да опитваш сам да задържаш мигранти. Бъчварова подчерта, че МВР разчита на помощта на гражданите и не иска да обезкуражава добросъвестните да помагат на органите на реда.

 

#свински опашки #доброволни отряди #имигранти #задържане #граждански арест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници