Германия вече не е толкова привлекателна за българите?

Германия вече не е толкова привлекателна за българите?

Pixabay

A A+ A++ A

През 2022 г. в Германия са пристигнали 60 хиляди българи, но са я напуснали 40 хиляди. Тенденция е все по-малко източноевропейци да имигрират във Федералната република, което създава сериозни проблеми за икономиката.

В Германия продължават да имигрират повече хора от ЕС, отколкото я напускат, но интересът на европейците е далеч по-малък в сравнение с годините преди пандемията. През 2022 година във Федералната република са пристигнали 480 хиляди граждани на Европейския съюз. Същевременно 340 хиляди са я напуснали, сочат данните на Федерална служба за миграция и бежанци.

Най-много имигрират в Германия от България, Румъния и Полша

Ръстът в имиграцията е 2,8% в сравнение с 2021 година, но преди шест години разликата между броя на имигриралите в Германия и напусналите я е била шест пъти по-голяма.

Най-много европейци се местят в Германия от България, Румъния и Полша. Въпреки това броят на източноевропейците, които емигрират към Федералната република, намалява. През 2022 година в Германия са пристигнали 160 хиляди румънци, 80 хиляди поляци и 60 хиляди българи. В същото време са я напуснали 110 хиляди румънци, 55 хиляди поляци и 40 хиляди българи. Към 2015 година ръстът на българите, които живеят в Германия, е бил двойно по-голям. Най-голям пък е спадът при хърватите, които от 2013 година са част от Европейския съюз, а от 2023-а - и от Еврозоната и Шенген. През 2015 година в Германия са имигрирали 39 хиляди повече хърватски граждани, отколкото са я напуснали. През 2022-а този брой е бил едва 3300, пише "Дойче веле".

Основните причини са икономика и демография

Експертите изреждат няколко причини за този драстичен спад. От една страна, много от европейците, които са искали да живеят и работят в Германия, вече са го направили. В страната живеят над пет милиона граждани на други държави от ЕС. Освен това в повечето източноевропейски страни в последните години се отбелязва сериозен ръст на икономиката. В същото време обаче държавите от Източна Европа страдат от сериозна демографска криза, а основното младите са тези, които емигрират, отбелязва "Зюддойче Цайтунг".

Тенденцията все по-малко източноевропейци да искат да работят в Германия се отразява тежко на местната икономика, която страда от недостиг на кадри. Затова германските власти предприемат мерки да направят пазара на труда по-привлекателен и достъпен за квалифицирани кадри от държави извън ЕС.

#Германия #имигранти #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници