Гърция премести 700 имигранти от Пирея в съседен бежански лагер

Гърция премести 700 имигранти от Пирея в съседен бежански лагер
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция се опитва да изпразни бежанския лагер в Идомени и да намери място на хилядите чужденци, препълнили пристанище Пирея. През последните дни са преместени 700 души от Пирея в близък приемен център. Правителството се надява, че чрез ускоряване на процеса по обработка на подадените молби за убежище в Гърция да облекчи ефекта от кризата.

Около 700 кандидати за убежище от Близкия изток бяха преместени от временните убежища на пристанище Пирея в Гърция в съседен бежански лагер, съобщи гръцката брегова охрана. Релокацията засегна предимно сирийци, афганистанци и язиди, които са избягали от жестокостите на ултрарадикалната сунитска групировка „Ислямска държава”. След преместването броят на мигрантите на пристанище Пирея е намалял на 3800. Местните хора настояват за депортацията на бежанците или за отваряне на гръцко-македонската граница, за да може да се изтегли този поток от чужденци.

Междувременно много мигранти в импровизирания лагер в Идомени решават да напуснат мястото, качвайки се на автобуси, които ги откарват в други приемни центрове във вътрешността на Гърция. Напускащите са предимно сирийски кюрди и иракски язиди, които предпочетоха да се преместят след баталните сцени в неделя на границата с Македония, когато полицията използва сълзотворен газ и шумови гранати срещу няколко групи мигранти, които се опитаха да пресекат загражденията и да преминат на македонска територия. В Идомени се намират около 12 000 мигранти, които са блокирани там от един месец, след като бе затворен Балканският маршрут.

Говорителят на гръцкото правителството Олга Геровасили заяви, че разчистването и евакуирането на хората в лагера в Идомени е главен приоритет. Тя допълни, че на мигрантите се раздават листовки да не се доверяват на дезинформации от „безотговорни лица” относно възможността за преминаване на границата. Започнал е процес на по-бързо обработване на подадените молби за убежище в Гърция, който ще спомогне за облекчаване на мигрантската криза, надява се правителството в Атина.

#Ислямска държава #Гърция #Пирея #имигранти #Идомени #язиди #афганистанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници